Održana komemoracija Božidaru Oreškoviću: Glumci već zaboravili na svojeg kolegu

U HRVATSKOM narodnom kazalištu u Zagrebu danas je održana komemoracija za velikana hrvatskoga glumišta Božidara Oreškovića koji si je oduzeo život vješanjem u blizini Velike Gorice. Ipak, posljednji pozdrav velikom glumcu došlo je odati tek nekoliko njegovih kolega glumaca, što je iznimno ražalostilo njegovu kćer Sonju. "Htjela bih zahvaliti svim tatinim kolegama glumcima koji nisu došli na komemoraciju. To je užasno, više nikad neću ući u kazalište", rekla je Oreškovićeva kći na komemoraciji. Dejan Aćimović je nedolazak kolega pokušao opravdati gužvom u prometu, Dubrovačkim ljetnim igrama i štrajkom zaposlenika Croatia Airlinesa, ali to ipak nije uspjelo smanjiti neugodan osjećaj poluprazne dvorane na posljednjem oproštaju od velikana hrvatskoga glumišta.

Izuzetan glumački temperament i markantna pojava

Božidar Orešković rođen je 21. kolovoza 1942. godine u Zagrebu gdje se školovao i pohađao Akademiju dramskih umjetnosti. Nakon studija postaje član ansambla Drame HNK gdje je proveo cijelu karijeru do umirovljenja 2007. godine. Orešković je iza sebe ostavio tri kćeri, iz prvog braka kćer Laru, a zatim iz drugog braka blizanke Dinu i Sonju. S drugom suprugom, Gordanom, u braku je 32 godine.

Studij glume završio je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti 1965. godine u klasi profesora Georgija Para i od iste je godine angažiran u Drami HNK u Zagrebu. Već kao student nastupao je u Zagrebačkom dramskom kazalištu, ali pravu je afirmaciju doživio kao mlad glumac na pozornici nacionalne kazališne kuće. Sama njegova pojava u kombinaciji s uvjerljivošću kazališnog iskaza i sposobnošću transformacije u najrazličitije uloge činila je Božidara Oreškovića iznimno zanimljivim glumcem, čiji je svaki izlaz na pozornicu bio osobito zapažen.

Izuzetnim glumačkim temperamentom, markantnom pojavom, osebujnom bojom glasa te glumačkom izražajnošću i uživljenošću, pridonosio je punokrvnosti i dojmljivosti likova koje je tumačio, kao i cijeloj kazališnoj predstavi u kojoj je sudjelovao.

Pročitajte više