Održani izbori u Turkmenistanu, rezultati će se znati za najkasnije tjedan dana

Foto: Profimedia

TURKMENISTAN je birao svoje zastupnike na prvim parlamentarnim izborima nakon ustavne reforme koja je u siječnju učvrstila vlast obitelji Berdimuhamedov u toj zatvorenoj i autoritarnoj zemlji srednje Azije. Birališta u toj zemlji koja izlazi na Kaspijsko jezero zatvorila su se u 19 sati po mjesnom vremenu, priopćilo je izborno povjerenstvo.

Isti izvor navodi da je glasalo 91.12 posto od 3.5 milijuna birača, a rezultati će se znati najkasnije za tjedan dana. Turkmensko gospodarstvo počiva gotovo isključivo na prodaji bogatih zaliha plina koje su sve poželjnije nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zadnjih mjeseci turkmenski predsjednik se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i kineskim Xi Jinpingom.

Oporba ne sudjeluje 

Turkmenistanom, bivšom sovjetskom republikom, više od 16 godina upravljaju Berdimuhamedovi i zapadni promatrači nijedne izbore nisu ocijenili slobodnim i poštenim. Predsjednik Serdar Berdimuhamedov, četrdesetogodišnjak oštrih crta lica, u ožujku 2022. je preuzeo vlast od 65-godišnjeg oca Gurbangulija, poznatog po razmetanju i njegovanju kulta svoje osobnosti tijekom vladavine koja je počela 2006.

Narodno vijeće, kojemu je Gurbanguli na čelu, nadzire unutarnju i vanjsku politiku zemlje, gurajući praktično parlament sa 125 zastupnika u drugi plan.

Premda su Serdar i Gurbanguli Berdimuhamedov više puta isticali da se izbori provode po demokratskim načelima, oporba ne sudjeluje u izborima i cenzura vlada u zemlji koja je na dnu ljestvice Reportera bez granica (RSF) po medijskoj slobodi, zajedno sa Sjevernom Korejom, Eritrejom i Iranom. Izlaznost na izborima je oko 90 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više