Održavanje nogostupa Splićani će plaćati 40 posto skuplje, u Banovini kažu da je sve u redu

Foto: Index

SPLIĆANI su idućih šest mjeseci mogli proći s 40 posto jeftinijim održavanjem nogostupa da je prihvaćena ponuda tvrtke Innecto. Kako se povjerenstvo Grada Splita odlučilo za skuplju ponudu dosadašnjeg partnera, tvrtke Point, održavanje će biti 40 posto skuplje. Nije neka logika pa smo upitali pročelnika za komunalu Špira Cokarića o čemu se radi.

"Nije financijska ponuda jedini kriterij. Povjerenstvo je izvršilo bodovanje po odluci o obavljanju komunalnih djelatnosti na temelju pisanog ugovora. Ispalo je kako je ispalo", kazao nam je Cokarić.

Diskrecijska procjena komisije

Point je dugogodišnji partner Grada Splita koji je pobijedio Innecto i na natječaju prije četiri godine. Innecto je odlučio ove godine konkurirati s ponudom za koju su mislili da je neće biti moguće odbiti. No, i to se dogodilo. Stavka po stavka, bod po bodi, na kraju su pobijedili Innecto s šest bodova razlike, 89 prema 83.

Point je ponudio cijenu usluga od 298.763 kuna, a Innecto gotovo sto tisuća kuna manje, 206.053. Innectu je ponuda honorirana s maksimalnih 25 bodova, dok je Point za tu kategoriju ocijenjen s 18 bodova. Cokarić objašnjava da je za to područje jasno propisan kriterij, odnosno, bodovi se daju sukladno razlici u ponudi, no za ostale kategorije, kriteriji nisu jasno propisani i ovise o diskrecijskom procjeni komisije.

"Valorizirali smo prema dokumentaciji koja je dostavljena", kaže Cokarić.

Poraženi donio garanciju od četiri milijuna kuna, pobjednik od 250 tisuća kuna

Razlika od šest bodova ostvarena je u kategoriji reference, poslovni ugled, Point je dobio maksimalnih 10, a Innecto tek šest bodova.

Financijska stabilnost, maksimalnih 15 bodova Pointu, 8 Innectu, koji ima informacije da je račun Pointa bio 21 dan u blokadi 2015. godine. Cokarić kaže da to nije bilo vidljivo iz dokumenata koji su im dostavljeni, a i sama blokada nije mu sporna.

"Blokirani pa što", kaže Cokarić.

Kvalifikacijska struktura. Opet maksimalnih 20 bodova za Point, dva manje za Innecto. 

Pismo namjere za dobro izvršenje radova donijelo je maksimalnih pet bodova Innectu jer za poslove garantiraju s iznosom od četiri milijuna kuna. Point je dobio svega jedan jer imaju pokriće od maksimalno 250 tisuća kuna.

Subjektivno bodovanje

Innecto je pred sjednicu Gradskog vijeća informirao vijećnike o svemu. Smatraju da su oštećeni u postupku odabira. Tvrde da u obzir nisu uzeti svi dostavljeni dokumenti, dok je kod određenih stavki bodovanje provedeno na subjektivan način, na štetu Innecta.

"Ovakvim načinom bodovanja, preferiranjem jednog ponuditelja, Grad Split ima po svim pokazateljima lošijeg, a skupljeg ponuditelja. Slijedom toga, za jednu godinu Grad gubi 4 milijuna kuna, tj. za pola godine dva milijuna kuna. Prema Fininfo elkoncept izvještaju Point se u svojoj djelatnosti prema ostvarenim prihodima nalazi na 45. mjestu s 0,31 posto udjela u djelatnosti u Hrvatskoj. Innecto se nalazi na 13. mjestu s 2,29 posto udjela u djelatnosti u Hrvatskoj. Po dobiti prije kamata, poreza i amortizacije Point se nalazi na 149. mjestu, tj. 0,11 posto udjela u djelatnosti, dok je Innecto na petom mjestu sa 6,55 posto udjela u djelatnosti", naveli su u svojim primjedbama.

Pročitajte više