Odvjetnici će Brajšu braniti tvrdnjom da je neuračunljiva

JELENU BRAJŠU od zatvora bi mogla spasiti teška bolest. Njeni odvjetnici upozoravaju kako joj je prije dvije godine operiran tumor na mozgu, pa, s obzirom na dijagnozu, postoji mogućnost da joj se pripiše neuračunljivost.

Da bi Brajšino trenutačno stanje mogli iskoristiti njeni odvjetnici upozorila je bivša ministrica Ingrid Antičević-Marinović. Za 24sata kazala je da se, kako smatra, Brajšu može optužiti i za ortaštvo jer je prikrivala silovanje, te nije prijavila kuhara.

O zastari nema govora. Prikrivanje dokaza može se tretirati kao trajno kazneno djelo, koje može otići u zastaru kada i silovanje.

Kuhar Caritasova doma u Brezovici Mijo Penić pred istražnoim sutkinjom Vendi Senta zagrebačkog Županijskog suda branio se šutnjom. Sutkinja je pokrenula istragu, a Penić će u pritvoru ostati još barem 30 dana. Penića se sumnjiči da je počinio spolne radnje izjednačene sa silovanjem na štetu štićenice doma.

U dnevniku koji je Penić vodio, i koji je policija nakon šestosatnog pretresa našla u Brajšinom stanu, detaljno je opisao silovanja i bludničenja nad štićenicima doma.

U dnevničkom zapisu, kako saznaje Nacional, 26. travnja 1997. godine stoji rečenica: “Jebo sam Lidiju J. u pičku, prava joj je”.

Istraga o silovanju nesretne djevojke započela je 14. srpnja ove godine nakon što je policija s njom napravila razgovor ili temeljem njezine kaznene prijave. Na temelju tog razgovora rekonstruiran je cijeli događaj i sastavljen istražni zahtjev u kojem, između ostalog, stoji:

“U cilju zadovoljenja svog spolnog nagona, iskoristivši vrijeme dok su se nalazili sami, okrivljeni Mijo Penić prišao je kuharskoj pomoćnici Lidiji J., koja je osoba kategorizirana po dijagnozi laka mentalna retardacija, tako da ju je svojim tijelom pritisnuo uz radijator, pri čemu joj je zadignuo suknju i skinuo gaćice do ispod koljena, a nakon toga držeći je pritisnutu otkopčao rasporak na svojim hlačama i izvadio spolovilo nastojeći ga ugurati u njezino spolovilo”.

Lidija J. ga je uspjela odgurnuti, a Penić joj je rekao da o svemu nikomu ništa ne priča.

Ostaje nejasno zašto je Brajša držala dnevnik u svojoj kući, što sada pogoduje odvjetniku Silviju Degenu da plasira tezu kako joj je podmetnut. Do kraja mjeseca bi se trebalo znati hoće li se uz Penića i bivšeg domara kazneno goniti i Brajša.

Pročitajte više