Odvjetnici Čermaka i Markača: Odluka odudara od prakse

ODVJETNICI hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s velikim su iznenađenjem i nevjericom primili odluku Haškog suda (ICTY), kojom je u utorak drugi puta odbijen zahtjev za njihovo puštanje na slobodu do početka suđenja.

"Odluka nas je sve zaprepastila, jer odudara od dosadašnje prakse", rekao je telefonskom razgovoru odvjetnik Goran Mikuličić, jedan od dvojice Markačevih branitelja.

Na pitanje kako je njegov branjenik primio odluku, Mikuličić je kazao kako mu je Markač "rekao da zapravo i nije iznenađen", jer on i inače na stvari gleda realno, ako ne i pesimistično.

"Odluka je apsolutno neočekivana", rekla je odvjetnica Jadranka Sloković, koja uz Čedu Prodanovića brani generala Čermaka.

"Čermak je razočaran i nije mu jasno što se događa s obzirom da smo imali situaciju da se tužitelj ne protivi puštanju iz pritvora", kazala je odvjetnica.

"Ne znamo što se dogodilo, što se ustvari poremetilo. Postojala je suglasnost tužitelja i bili su ispunjeni svi uvjeti - davanje intervjua, dobrovoljni dolazak, jamstva vlade", dodala je.

Ona je također ocijenila da odluka odudara od prakse i da su kriteriji po kojima je donesena, različiti od onih koji su primjenjeni su sličnim slučajevima.

Prilikom ovog odlučivanja nisu bili primarni pravni razlozi, ni razlozi dosadašnje prakse, nego su neki drugi motivi imali veću i odlučniju ulogu, naveli su odvjetnici, dodajući kako se može samo nagađati o tim "drugim motivima".

Zamjenik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-jem, također je izjavio da je "u potpunosti iznenađen odlukom Suda" jer je sve ukazivalo na to da će biti donesena pozitivna odluka.

U obrazloženju odluke, raspravno vijeće kojim predsjedava sudac Carmel Agius, navelo je da se "zahtjev ponavlja i da u njemu nisu navedene nove okolnosti", rekao je Mikuličić.

Istodobno se u odluci navodi da su "u međuvremenu okrivljenici dali intervjue Tužiteljstvu, koje je obznanilo da se ne protivi njihovom puštanju na slobodu, predsjednik suda i glavna tužiteljica su u izvješćima Vijeću sigurnosti izvijestili da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em", no tome nije pridana važnost novih okolnosti, ocijenio je Mikuličić.

U obrazloženju se iznose slični razlozi za odbijanje kao i onoj u travnju, kazali su odvjetnici, dodajući da se također spominje i problem odbjeglog generala Ante Gotovine.

Kao razloge za prvo odbijanje vijeće je navelo "teške optužbe na račun oba optuženika", kao i svoju sumnju da će se optuženici ako budu pušteni pojaviti na suđenju ili da neće utjecati na svjedoke.

Čermak (55) i Markač (49) optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995. na širom području Knina.

Odmah nakon objavljivanja optužnica dobrovoljno su došli u Den Haag a na prvom pojavljivanju pred sudom 12. ožujka izjasnili su se da nisu krivi prema svim točkama optužnice.

Pročitajte više