Odvjetnici generala Gotovine: Jutarnji list objavio falsifikat

ODVJETNIČKI tim umirovljenog generala Ante Gotovine reagirao je priopćenjem na članak objavljen u Jutarnjem listu od petka, u kojem se tvrdi da su francuski sudovi osudili Gotovinu na ukupno 9,5 godina zatvora.

Priopćenje odvjetničkog tima generala Gotovine objavljujemo u cijelosti:

Iako smatramo da postupci Generala Gotovine prije 1995 godine nemaju nikakve veze sa Haškom optužnicom protiv istoga i poradi čega uopce dosada nismo reagirali, odvjetnički tim Ante Gotovine smatra potrebitim upozoriti na određene nelogičnosti koji se objavljuju u sutrašnjeg broja Jutarnjeg Lista. U sutrašnjem broju Jutarnji List objavljuje dokument za kojega  tvrdi kako je to "tajni kriminalne dosje Ante Gotovine."  U tom dokumentu, Jutarnji tvrdi  kako je Ante Gotovina u Francuskoj osuđen čak tri puta i to na  zatvorske kazne od pet  godina, dvije godine, te zadnji put na trideset mjeseci. Čak se tvrdi da je kazneni postupak vođen protiv "Ante Gotovine" i 1992 godine, dok je Ante Gotovina bio visoki časnik HV-a, te da je osuđen 10. travnja 1992 od visokog suda u Parizu na dvije godine zatvorske kazne.

Odvjetnički tim Ante Gotovine ovim putem želi upozoriti hrvatsku i međunarodnu javnost kako postoji više indicija da se i u ovom slučaju radi o obavještajnoj podvali i falsifikatu, u stilu sličnih "propalih priča"  koje su  tvrdile kako je Gotovina suradnik IRA-e, da je trgovac oružjem, da je narko-diler, itd. 

Činjenice koje upućuju na to da se radi o falsifikatu su sljedeće:

Ante Gotovina je u ranih 1970-ih godina po ulasku u Legiju stranaca dobio je potpuno novi identitet.  Niti jedan službeni dokument, od Francuske putovnice do osobne karte i vozačke dozvole, nije izdan pod imenom "Ante Gotovina."  General Gotovina koristi svoje pravo ime tek nakon povratka u Hrvatskoj.  Prema tome, gotovo je nemoguće da postoje Francuske kaznene presude protiv Generala Gotovine pod imenom "Ante Gotovina."

U "dosijeu" se navodi da je krivični postupak vođen protiv Ante Gotovine 1992 godine.  U to vrijeme, cijeli svijet je znao da je Ante Gotovina postao visoki časnik Hrvatske vojske koji je uspješno vodio akciju "Maslenica" u siječnju 1993.  Isto tako, u to vrijeme francuski časnici nalaze se na teritoriju UNPA zona u Hrvatskoj i redovito komuniciraju i pregovaraju sa Generalom Gotovinom, a francuske obavještajne službe djeluju u Hrvatskoj i sasvim sigurno su provjerili identitet  bivšeg pripadnika "svoje" Legije stranaca. 

No, Francuski sud nikada nije raspisao tjeralicu protiv Ante Gotovine, niti je francuska vlada službeno ili neslužbeno tražila izručenje Ante Gotovine Francuskoj kako bi "odslužio" navodne zatvorske kazne ili da bi se pojavio na sudu u Francuskoj, gdje se protiv njega navodno vodi kazneni postupak.  Nezamislivo je da bi Francuska tajno vodili kazneni postupak protiv generala Hrvatske vojske, i da ne bi poduzela niti jedan logičan potez (raspisivanje tjeralice, bojkot pregovora sa Gotovinom, objavljivanje te činjenice u svjetskim medijima itd) protiv osobe koji je već navodno osuđen dva puta u Francuskoj i protiv kojeg se vodi kazneni postupak.

Zar bi Francuska bez  ikakva problema 1995. godine, kada je general Gotovina postao glavni inspektor HV-a, izdala putovnicu generalu Gotovini, a 2001. godine na njegov zahtjev je i obnovila putovnicu, da je i djelić ovoga što piše Jutarnji istina. Izdavanje francuske putovnice ne bi bilo moguće da su postojale tri kaznene presude protiv generala Gotovine, jer bi on od 1992. godine pod francuskim zakonima bio bjegunac.  Nezamislivo je da bi Francuska izdala putovnicu osobi koja je bjegunac pred njihovim zakonom da i dalje može "bježati" iz Francuske.

Neki zlonamjerni će tvrditi da je moguće da su Francuzi "štitili" Gotovinu jer je bivši pripadnik Legije stranaca. No, takva tvrdnja nema logike.  Zašto bi Francuska s jedne strane štitila Gotovinu, a s druge strane vodila tri krivična postupka protiv njega?

Na kraju, vjerujemo da se radi o falsifikatu.  Cilj ovakvog falsifikata Carla Del Ponte sama je navela u svom pismu od 11. veljače 2005 Europskoj Uniji, kojega je, "gle slučajnosti", u cijelosti objavio upravo današnji Jutarnji List   "stvaranje atmosfere koje bi dovelo do uhićenje Ante Gotovine."  U takvoj operaciji "stvaranje atmosfere" uključene su razne tajne službe iz cijeloga svijeta, koji ne biraju sredstva da bi došli do konačnog cilja: uhićenje Ante Gotovine.  Dakle, spremni su plasirati laži da bi "stvorili potrebnu atmosferu."

No, uvjereni smo da će priča o "Gotovininom kaznenog dosijeu" završiti u kontejneru za smeće kao sto su završile priče o veze sa IRA-om, "pljačkom stoljeća" u Sjevernoj Irskoj, krijumčarenje droge preko Šepurina,  zaštita od "Sicilijanske mafije itd."

Luka Mišetić
Marijan Pedišić
Ante Vukorepa
Ivo Farčić
Marin Ivanović

Pročitajte više