Odvjetnik Juliana Assangea: Dogovaramo razgovor s engleskom policijom

JULIAN ASSANGE razgovarat će s britanskim policajcima, kazao je njegov odvjetnik Mark Stephens za BBC. "Gospodin Assange nije optužen ni za kakav zločin", kaže odvjetnik i dodaje kako je upravo u tijeku proces dogovaranja sastanka s policijom.

"Dogovaramo se s policijom da se sastanemo na dobrovoljnom razgovoru kako bi im pružili priliku da postave pitanja i dobiju odgovore koji su im potrebni", kaže Stephens. Nije još mogao reći kada će do razgovora doći.

Steže se obruč oko "zločinca": Švicarska banka zatvorila račune WikiLeaksa

Švicarska Poštanska banka, PostFinance, zamrznula je račune osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Iz WikiLeaksa poručuju da je na tim računima bilo oko 31 tisuće eura. Tako se još više steže obruč oko osnivača stranice koja je prošlog tjedna uzdrmala svijet objavom tisuća tajnih američkih diplomatskih dokumenata. U međuvremenu je i zahtjev za uhićenjem Juliana Assangea došao do Velike Britanije.

Uhidbeni nalog za Assangea stigao u Veliku Britaniju

BBC piše kako je u Veliku Britaniju europski uhidbeni nalog za Assangea stigao danas popodne. Švedski tužitelji žele ispitati osnivača WikiLeaksa zbog optužbi za silovanje koje on odbija. Vjeruje se da se trenutno "najtraženiji zločinac na svijetu" skriva negdje na jugoistoku Engleske. Nakon što ga policija uhiti, u roku 24 sata će se morati na sudu očitovati o zahtjevu za izručenje Švedskoj.

Potez švicarske banke da zamrzne račune WikiLeaksa je samo posljednji način pritiska na tu "zviždačku" internetsku Meku. PostFinance je kao obrazloženje zamrzavanja računa naveo činjenicu da je Assange kod otvaranja računa naveo krivu informaciju o svom prebivalištu. "Assange je napisao da živi u Genevi, što se tijekom inspekcije pokazalo kao netočna informacija", stoji u priopćenju PostFinancea te se dodaje kako Assange ne može dokazati svoje prebivalište u Švicarskoj i zbog toga su "bili prisiljeni" zatvoriti mu račun.

PayPal im zamrznuo 60 tisuća eura

Iz WikiLeaksa, pak, tvrde da su posljednji tjedan izgubili oko 100 tisuća eura. "Krajem prošlog tjedna, internetski div PayPal je zamrznuo 60 tisuća eura donacija njemačkoj humanitarnoj organizaciji Fondu Wau Holland, koja je bila zadužena za promociju širenja znanja putem WikiLeaksa", napisali su u priopćenju iz WikiLeaksa.

Pročitajte više