Odvjetnik o smrti brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo: Podsjeća me na jedan slučaj

Foto: M.M./ATA images/PIXSELL

"Postoji velika vjerojatnost da će svi osumnjičeni, ne ulazeći u njihovu krivicu, sada tvrditi da su iskazi koje su dali u policiji, a u kojima su priznali kazneno djelo ubojstva Danke, sada na sudu promijeniti svoje izjave, uz tvrdnju da su i oni bili žrtve policijske torture", tvrdi srpski odvjetnik Borivoje Borović za Novu.rs.

Po njemu, prvi problem koji je utjecao na istragu je nastao kada su se u rad policajaca umiješali političari.

"Političar je dao prvu kvalifikaciju djela, da je u pitanju teško ubojstvo djevojčice. Time se usmjerava i pravac istrage, ali i javno mnijenje, što je nedopustivo. Onda neki policajci misle da istraga treba ići u tom pravcu. Političari su laici koji se oglašavaju o tim stvarima i to se ne bi smjelo raditi. Također, ni policajci ne bi trebali iznositi dokaze u javnost, pa ne bi bilo loše da se vrati nekadašnje kazneno djelo zabrane oglašavanja u javnosti, makar dok traje istraga, i o svemu bi javnost trebalo informirati tužiteljstvo", objašnjava Borović.

"Ova smrt podsjeća na policijsku brutalnost od ranije"

Po njegovim riječima, slučaj iz Bora i smrt Dalibora Dragijevića podsjeća uvelike na smrt slikara Dragana Maleševića Tapija u zgradi beogradske policije u bivšoj Ulici 29. novembra, sadašnjem Bulevaru Despota Stefana.

"On je saslušavan tijekom istrage o Makinoj grupi (Željko Maksimović Maka), mučen je, maltretiran i gušen vrećicom. U jednom trenutku mu je srce eksplodiralo, a službeno je priopćeno da je preminuo od srčanog udara. Samo nije rečeno da je to bila posljedica gušenja plastičnom vrećicom", objašnjava odvjetnik.

Iako je javnost tada brujala o sumnjivoj smrti poznatog slikara i u pitanju je bila visokoprofilna osoba, nikada nitko nije odgovarao za njegovu smrt.

Tijekom suđenja članovima Makine grupe na vidjelo je izašlo da su policajci tukli i mučili osumnjičene, pokušavajući od njih iznuditi priznanje da su sudjelovali u ubojstvu policijskog generala Boška Buhe.

Podsjetimo, policija je uhitila radnike JKP Vodovoda Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića zbog sumnje da su ubili djevojčicu Danku Ilić za kojom se tragalo. Naknadno su privedeni i  Radoslav i Dalibor Dragijević, otac i brat osumnjičenog Dragijevića, zbog sumnje da su mu pomogli premjestiti tijelo djeteta.

Dankino tijelo do danas nije pronađeno.

Pročitajte više