MAMIĆ I SUCI

Odvjetnik osječkog suca Krušlina: Osudio je Mamića, a sad ovaj mete pod njime

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

OZBILJNE optužbe Zdravko Mamić iznio je protiv osječkih sudaca. Protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina pokrenut je stegovni postupak.

Obranu suca Darka Krušlina preuzeo je Ljubo Pavasović Visković.

"Situacija sigurno nije bezazlena. Koliko je ozbiljna to ćemo tek vidjeti. Sada sigurno slijedi nekakav stegovni postupak. Hoće li to eskalirati u nešto drugo pokazat će dani pred nama", rekao je gostujući u RTL Danas.

Na pitanje u kakvoj je, pravno gledano, Krušlin sada situaciji, odgovorio je kako nije osumnjičen ni za što.

"Trenutno se vrše određeni izvidi po USKOK-u na temelju onoga što je Mamić iznosio u javnost. Vidjet ćemo što će ti izvidi pokazati i do čega će to dovesti. Prilično sam uvjeren da tu neće biti ozbiljnog kaznenog postupka. Barem ne protiv mog klijenta", rekao je Pavasović Visković.

Pojasnio je da njegov klijent ne može biti ispitan prije nego što mu se skine imunitet. Međutim, ne vjeruje da će do toga doći.

"Krušlin je postao žrtva"

"On je zgranut. Imate situaciju u kojoj je čovjek koji je osudio Mamića na 6.5 godina zatvora odjednom postao žrtva i postao osoba s kojom ovaj mete pod kako mu se prohtije. Pokazuje time Mamić što će se dogoditi svakome tko se drzne napraviti mu bilo kakvu stvar, a šalje i poruku mnogim drugima, za koje misli da su ga izdali ili bi ga u budućnosti mogli izdati, što će im se dogoditi ako ne poslušaju ono što on od njih traži", kaže odvjetnik.

Dodao je kako sada treba jako oprezno analizirati i tumačiti sve što govori Mamić.

"Znamo da se radi o jednom iznimno inteligentnom i pametnom i sposobnom čovjeku, no isto tako znamo da se radi o jednom zlonamjernom manipulatoru koji zapravo cijeli niz godina predstavlja sigurnosni problem ove zemlje. Vjerovati njemu da se zalaže za reformu pravosuđa je alanfordovska teza i naravno da o tome ne može biti govora. On ne radi ništa slučajno. Ovdje se radi o jednoj ozbiljnoj i osmišljenoj akciji nakon one kada je prije prvostupanjske presude mahao nekakvim lažnim prepiskama važnih ljudi u državi. Međutim, ovaj put je bolje odradio domaći zadatak kako da destabilizira stvari. Što on radi napadom na Krušlina? Ako dokaže ili uspije dovesti u sumnju da bi Krušlin eventualno bio korumpiran, tada njegova presuda od 6.5 godina sasvim sigurno pada na Ustavnom sudu. Ne može opstati presuda u kojoj je sudio sudac koji je pristran. Napadom na sve suce u Osijeku radi još jednu drugu stvar. Hoće maknuti ove druge postupke iz Osijeka. Ako na neki način inkriminira ili prokaže ili isprlja taj sud u Osijeku jasno je da će Visoki kazneni sud morati delegirati stvari na nešto drugo. Treća bitna stvar: njega čeka još niz postupaka u Hrvatskoj. Ova presuda sa 6.5 godina njemu i nije toliko bitna. Budući postupci su opasniji. Kada ovo radi Krušlinu i kada manipulira s dva slučajna susreta koja je sam inicirao...", rekao je Pavasović Visković.

"Mamić manipulira i šalje poruke. Vidite što se dogodilo s Kolindom"

Odvjetnik tvrdi da je Krušlin snimljen s Mamićem u Dinamovoj loži dvije godine nakon presude. Što se tiče sata za koji Mamić kaže da ga je stavio Krušlinu na ruku, rekao je kako je sat vrlo brzo vraćen i da tu nema nikakve priče.

"On mu je pokušao dati sat, ali do toga nije došlo."

Pavasović Visković ponovio je da Mamić sada šalje poruke i inteligentno manipulira.

"Pogledajte što se danas događa s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Mislite da je slučajno da odjednom izlazi u jednom tjedniku da je on financirao njenu kampanju i njene troškove. A nije to danas demantirao", kaže Ljubo Pavasović Visković.

Pročitajte više