Odvjetnik uhićenih za pljačke po Španjolskoj: Policiji se priviđa, nema dokaza

Screenshot: Policía Nacional

U MEĐUNARODNOJ policijskoj akciji uhićena je 31 osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima pod sumnjom na pljačkanje kuća po Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu, a njihov odvjetnik tvrdi da "ne postoje nikakvi dokazi ni indicije" da su to napravili baš njegovi klijenti.

"Ne mogu reći ništa više, samo da ne postoji nikakav dokaz ni indicija koja bi ih povezala s tim djelima. To se sve, prema mom mišljenju, priviđa policiji", rekao je odvjetnik Claudio Diez-Canseco Nunez u telefonskom razgovoru za Hinu.

Španjolska policija izvijestila je danas da je u suradnji s francuskom policijom razbila putujuću bandu nakon istrage započete u listopadu 2022. godine. Pet osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima uhićeno je u mjestu Orihuela, udaljenom 60 kilometara od primorskog turističkog grada Alicantea, na jugu Španjolske.

Nakon toga, u operaciji u kojoj je sudjelovalo 200 policajaca, uhićeno je još "26 članova te iste kriminalne organizacije" u Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj te Francuskoj. U 17 kuća su pronađeni nakit i drugi vjerojatno ukradeni predmeti, gotovina i lažni dokumenti, priopćila je policija.

Odvjetnik: Policija u Španjolskoj redovito privodi ljude bez dokaza

Policija tvrdi da su lažnim dokumentima prijavljivali boravište u španjolskim gradovima Castellonu i Alicanteu, od kuda su vodili operacije, ali i da su se s krivotvorenim dokumentima kretali po Europi.

Muškarci bi obično automobilima razvozili mlade žene pred kuće i zgrade, a one bi zatim plastičnim karticama i drugim alatom obijale brave, izvijestila je policija. Iznosile su navodno nakit, parfeme, gotovinu i vrijedne satove.

Odvjetnik Diez-Canseco Nunez, čiji se ured nalazi u katalonskom primorskom gradiću Salou, već duže vrijeme brani osobe uhićene i optužene za ovakva djela. Među njima mnoge su nositelji hrvatskih dokumenata.

Tvrdi da policija u Španjolskoj redovito privodi ljude bez dokaza.

Policija je u subotu izvijestila da je osim 31 osobe uhitila i još dvije mlade žene u sjevernom španjolskom gradu Vigu pod sumnjom na pljačkanje stanova. Zaustavila je njihov automobil te zaplijenila rukavice, mobitele, alat za obijanje brava i 1300 eura.

"Za jednom je bila raspisana tjeralica suda", priopćila je policija.

Odvjetnik Diez Canseco Nunez kaže da su one njegove klijentice te da su obje već puštene na slobodu. "To se danas dogodilo u Vigu", rekao je.

Policija u subotu popodne nije odgovarala na telefonske pozive Hine pa nije bilo moguće provjeriti tu informaciju.

Policija: Moguća su nova uhićenja

Policija je u Vigu pokrenula istragu prije nekoliko mjeseci, kada su oštećeni građani u tom lučkom gradu prijavili provale u svoje stanove. Dvije uhićene žene, čiji identitet i državljanstvo odvjetnik nije htio otkriti, policija sumnjiči za pripadanje kriminalnoj organizaciji.

Policija je navela da su stoga "moguća nova uhićenja".

Ovakvi slučajevi su česti u Španjolskoj pa policija istražuje i sedam pljački kuća u gradu Valladolidu te pet u Salamanci.

Policija je u prijašnjim priopćenjima navodila da kuće i stanove pljačkaju "klanovi", odnosno obitelji i srodstvom povezane skupine koje se kreću po čitavoj Španjolskoj.

Policija i odvjetnik nisu otkrili identitet 31 osobe uhićene u sklopu međunarodne policijske suradnje, kao ni datum kada će izaći pred suca.

"U bliskoj budućnosti sve će se razjasniti", rekao je odvjetnik uhićenih.

Španjolska policija je priopćenjem pozvala stanovnike da zaključavaju vrata stanova i ne otkrivaju kada su na godišnjem odmoru objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama ili porukama.

"Kuća vam uvijek mora izgledati kako da je netko u njoj. Budite oprezni vidite li nepoznate osobe u blizini kuće. U slučaju da primijetite neku anomaliju na ulaznim vratima, nemojte ništa dirati ni ulaziti, nego odmah nazovite policiju", navedeno je u priopćenju.

Pročitajte više