OECD: Neće biti nove recesije



GLOBALNI ekonomski oporavak možda ide sporije nego što se očekivalo, ali nova recesija je i dalje iznimno malo vjerojatna, posebno ako vlade ne pretjeraju s rezanjem troškova, rekla je danas Organizacija za ekonomski razvoj i suradnju.

U svom najnovijem gospodarskom izvještaju, OECD apelira na političare da ne guše ekonomski oporavak rezanjem troškova prebrzo i previše. U nekim bi slučajevima dodatno monetarno stimuliranje gospodarstva čak moglo biti poželjno, navela je organizacija.

Nova preporuka razlikuje se od one koje je OECD donijela prije samo nekoliko mjeseci, kad se zalagala za zauzdavanje javnih financija i proračunskih deficita diljem svijeta. Od zadnje preporuke, objavljene u svibnju, sve je više zabrinutosti oko globalnog oporavka, iako se situacija u eurozoni, tada pogođenoj grčkom dužničkom krizom, malo smanjila.

Skroman rast, ali rast

OECD sada očekuje da će prosječan rast unutar grupe G7, koju čine SAD, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, biti 1,5 posto na polugodišnjoj razini. Iako je to manje od 1,75 posto koje je OECD predvidjela prije tri mjeseca, čini se da se ipak ne ide prema novoj krizi.

Zbog velikih profita korporacija, kao i zbog niske razine poslovnih ulaganja, manje je vjerojatno da će kapitalna ulaganja biti smanjena, te će tako ipak pomoći gospodarskoj aktivnosti kojoj je svježi novac neophodan.

SAD bi trebao bilježiti gospodarski rast od 2.0 posto u trećem, te 1,2 posto u četvrtom kvartalu. U Japanu će se bilježiti 0,6 i 0,7 posto.

Istodobno, kombinirani rast tri najveće zemlje u sferi eura – Njemačke, Francuske i Italije – trebao bi iznositi oko 0,4 posto u trećem i 0,6 posto u četvrtom kvartalu.

Pročitajte više