Ofenziva HČSP-a: Uz "za dom spremni" sjetili se smrti ustaškog zločinca Jure Francetića

ČLANOVI Hrvatske čiste stranke prava jučer su u Slunju obilježavali 69. godišnjicu smrti ustaškog ratnog zločinca Jure Francetića.

No ta "proslava" nije dugo trajala, jer je ljubitelje lika i djela ustaškog "krilnika", kako su ga sami nazvali, ubrzo rastjerala policija. Uz svoje stranačke zastave, na kojima stoje grbovi sa prvim bijelim poljem, HČSP-ovci su u Slunj došli "naoružani" i sa transparentom "hrvatski ti narod kliče - za dom spremni krilniče". Obilježavanje pogibije zločinca su HČSP-ovci odlučili održati na mjestu gdje je prije stajao uklonjeni spomenik Francetiću.

"Vratila se prava izvorna partizansko-komunistička vlast"

U priopćenju koje je nakon skupa potpisao predsjednik HČSP-a Josip Miljak stoji kako je izaslanstvo stranke bilo "šikanirano" od strane slunjske policije. "Policija je izazvala pravi skandal, te je čak pokušala zaplijeniti naše službene stranačke zastave i ukloniti vijenac, jer je na njima prvo bijelo polje, što je po toj policiji zabranjeno", piše u priopćenju Miljak koji dodaje da ih je tijekom "mirnog" skupa opkolilo 20-ak policajaca te su ih tražili osobne iskaznice i popisali ih.

"Na pitanje, popisuju li tako i na zločinačkim partizanskim komemoracijama, policajci su se nadmoćno i bahato nasmijali, jer eto, kao da su htjeli poručiti, vratila se prava izvorna partizansko-komunistička vlast, za razliku od HDZ-ovske, drugoligaške komunističke partije. Sada su očito svoji na svome, još samo nedostaje crvena petokraka", piše Miljak u priopćenju. Podsjetimo, Jure Francetić je u 2. svjetskom ratu bio zapovjednik zloglasne elitne ustaške postrojbe Crna legija koju se krivi za mnoge zločina. Spomen-ploča u Slunju mu je postavljena 2000. godine, a uklonjena je četiri godine kasnije.

Mladi HČSP-ovci prosvjedovali protiv Bajaginog koncerta u Karlovcu

Nakon ove akcije, HČSP-ovci su pronašli novu "metu" u Karlovcu gdje je mala skupina prosvjednika prosvjedovala protiv koncerta srpskog rockera Bajage zbog njegove navodne podrške velikosrpskoj agresiji. Uglavnom maloljetni prosvjednici su se okupili oko dvije hrvatske zastave te su otpjevali pjesmu "Zovi, samo zovi", a transparente ovaj puta nisu nosili. Ovo je bio već drugi prosvjed HČSP-ovaca protiv Bajage u posljednje vrijeme, jer se stranka okupila i prije njegova koncerta u Rijeci.

Pročitajte više