Oglasila se nakladnica Marka Babića optužena za prevaru: Već neko vrijeme nisam dobro

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon što je Index objavio kako je Tina Biloglav, partnerica preminulog autora, marketingaša i arhitekta Marka Babića tužila nakladnicu njegovog bestselera jer sumnja kako ga je prevarila dok je umirao, oglasila se prozvana Jelena Kastaneti. Riječ je o knjizi Putovanje zvano igra u kojoj je Marko kroz priče oslikao svoju borbu s rakom.

>> Partnerica Marka Babića tuži njegovu nakladnicu: Prevarila ga je dok je umirao

Jutros je Kastaneti na Instagram profilu objavila svoju reakciju na, kako je navela, "sve ružne optužbe koje su joj upućene." Kazala je kako "već neko vrijeme nije dobro zbog opetovanog zastrašivanja" te da je "morala potražiti stručnu psihološku pomoć", no nije rekla o kakvom je zastrašivanju riječ.

Kazala je da se odrekla prava u korist Markove partnerice i njezine izdavačke kuće te da "odlučuje ne voditi ovu raspravu na društvenim mrežama ili kroz medije". Navela je kako je to pravni problem koji pokušavaju riješiti odvjetnici.

"Već dugo nisam dobro"

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti. 

"Iako bih voljela, nakon svi ružnih optužbi koje su mi upućene, iznijeti sve detalje ove situacije, iz poštovanja prema preminulom odlučujem da ovu raspravu neću voditi na društvenim mrežama ili kroz medije. To je pravni problem koji pokušavaju riješiti naši odvjetnici.

Ne mogu zamisliti koliko je gubitak Marka bio težak za njegovu obitelj, pa sam se stoga s najboljim željama krajem srpnja odrekla prava na knjigu u korist Markove partnerice i njezine izdavačke kuće Studio Tinel, ne tražeći financijsku naknadu. Trenutno je u prodaji samo verzija knjige koju je nakon njegove smrti objavila Markova partnerica.

Molit ću za razumijevanje moga izbivanja s društvenih mreža. Već neko vrijeme emocionalno i fizički nisam dobro zbog opetovanog zastrašivanja, zbog čega ne mogu raditi i bila sam primorana potražiti psihološku pomoć.

Vama koji volite moje knjige, vama koji znate tko sam, vama koji kritički promatrate sve što vam se plasira, vama koji ste tu kad mi je neizmjerno teško, puno mi znači vaša podrška", napisala je Jelena Kastaneti. 

Markova partnerica slučajno otkrila da se u knjižarama prodaju knjige za koje obitelj nije imala pojma da su tiskane

Podsjetimo, nakon Markove smrti 25.7. njegova partnerica Tina Biloglav otkrila je slučajno da je tiskano još Markovih knjiga, a da obitelj za to nije imala pojma. Uvidjela je to u knjižari u Zadru jer joj se broj knjiga koji je bio ondje dostupan učinio prevelikim. Počela je kontaktirati knjižare i vidjela je da je broj knjiga koje su naručile knjižare puno veći od broja knjiga kojima je mogla raspolagati Jelena Kastaneti, a samo je ona plasirala Markovu knjigu Putovanje zvano igra u knjižare. 

Kastaneti je, prema procjeni, kod sebe trebala imati oko 2100 knjiga od ranije spomenutih 2600 jer ih je 500-tinjak prodala, no prema podacima koji su stigli od knjižara, samo Školskoj knjizi otišlo je znatno više od toga, 2788. Hoću knjigu je naručilo 1704 knjige Putovanje zvano igra, a Znanje 721. Ukupne narudžbe knjižara do 1.8. su iznosile oko 5000 knjiga.

Tina Biloglav sumnja na to da je Jelena Kastaneti na svoju ruku, bez znanja obitelji, u periodu oko njegove smrti tiskala još 6000 knjiga. Kaže da se knjige s logom Alegrije nisu trebale prodavati negdje od sredine srpnja do 1. rujna, a sumnja da je unatoč tome prodano više tisuća primjeraka i naglašava da obitelj nije vidjela ni lipe ili centa od tih knjiga za koje, uostalom, nije ni znala da se prodaju po knjižarama jer su bili uvjereni da novog izdanja niti nema. 

Obitelj tužila Kastaneti, ona promijenila prebivalište iz adrese u Slatini u adresu u Švedskoj

Zbog svega toga Markova partnerica odlučila je podići tužbu protiv Jelene Kastaneti zbog povrede autorskog prava, ali je i kazneno prijaviti za prevaru i nedozvoljenu uporabu autorskog dijela. 

Obitelj je tražila i privremenu mjeru po kojoj Kastaneti mora povući sve knjige iz knjižara, no većinu knjiga Kastaneti je očito u međuvremenu ipak sama povukla. No čini se da je izbjegla primitak sudske pošte i onda promijenila prebivalište, što dodatno komplicira cijelu proceduru. Nakon što ju je Markova partnerica suočila s onim što je otkrila, Kastaneti je promijenila prebivalište. Više službeno ne živi u Hrvatskoj nego u Švedskoj. Prije nekoliko dana je i na Instagram stavila da živi u Stockholmu. Prije je navodila da živi na relaciji Švedska - Hrvatska, no sada je službeno stavila prebivalište u Švedskoj.

Napomenimo ovdje da je Kastaneti i službeno u sudskom registru 22. rujna promijenila podatke svoje tvrtke Alegria tako što je svoju adresu u Slatini kod Virovitice zamijenila onom u predgrađu Stockholma. Inače njena firma ima jednu zaposlenu osobu i lani je imala bruto dobit od 12 i pol tisuća eura. 

Imala je i obrt Alegria Knjige, no njega je ugasila prije deset dana. U ovim trenucima su, slučajno ili ne, sve knjige Jelene Kastaneti, osim jedne, na velikim popustima na webshopu Alegrije. 

Tužbe nisu jedno što je Markova partnerica poduzela kako bi se pobrinula da se Markovo životno djelo što prije vrati u prave ruke. Počela je izdavati knjigu i najnovije izdanje više nema veze s Jelenom Kastaneti. Sada se, dakle, Putovanje zvano igra u knjižarama, i naravno na Markovom webshopu, može kupiti u izdanju njegove obitelji

Pročitajte više