Oglasila se tvrtka koja je u Hrvatsku uvezla sporna nizozemska jaja

Foto: Hina

ŠIROM Europe prodavala su se jaja iz Nizozemske koja su bila kontaminirana insekticidom fipronilom. Jaja su povučena iz prodaje i u Hrvatskoj, a oglasili su se i iz tvrtke koja ih je uvezla.

>> VIDEO Po Europi se proširila jaja zaražena opasnim insekticidom

>> VIDEO Skandal u EU: "Nizozemska je svjesno u Europu poslala jaja zaražena opasnim insekticidom"

Skandal je izbio prošlog tjedna kada je blokirano 180 uzgajališta peradi u Nizozemskoj. Svjetska zdravstvena organizacija smatra insekticid kojim su tretirane kokoši umjereno toksičnim, ali on u velikoj količini može izazvati oštećenja organa i zbog toga je zabranjeno koristiti ga na životinjama koje su namijenjene ljudskoj prehrani.

Ekološki status


Iz tvrtke Biovega koja uvozi u Hrvatsku jaja Ekoplaza kažu da su zaprimili obavijest distributera o preventivnom povlačenju jaja s naznakom „najbolje upotrijebiti do 11/08/2017“, po kojoj su promptno, u istom danu u kojem je primljena obavijest, reagirali i povukli jaja s tržišta. Prema priopćenju koje su poslali, radi se o maloj količini, manjoj od 100 komada jaja iz serije koja je dospjela na tržište.


Napominju i kako je razlog povlačenja bio provjera ekološkog statusa zbog mogućeg korištenja nedopuštenih sredstava u ekološkoj proizvodnji. Povučena jaja poslana su na analizu, a ona je pokazala da u njima nije pronađen fipronil te da su jaja zdravstveno ispravna i sukladna kriterijima ekološkog uzgoja.

Iz Biovege d.o.o. kažu da su o ovome obavijestili Ministarstvo poljoprivrede još prije desetak dana, baš kao i Ministarstvo zdravlja i Hrvatsku agenciju za hranu.

Hrvatski uzgoj

 
"Cilj tvrtke Biovega d.o.o. je imati u ponudi HR eko jaja koja su iznimno deficitarna o čemu upozoravamo i apeliramo na olakšanje uvjeta za proizvodnju već niz godina", stoji u priopćenju koje je poslala Biovega d.o.o.

Analiza jaja Ekoplaza by Index.hr on Scribd

Pročitajte više