Ogorčeni Gotovina nakon oslobođenja Knina: Jebo vas bog, jeste vi svjesni kakvu sliku dajete svijetu!?

"TOTALNI kaos! Operacija je izvedena uredno i na najvišoj razini, a poslije bitke - kaos! Kao razmažena dica, bez ikakve odgovornosti!", bijesni Gotovina na podređene časnike na sastanku po oslobođenju Knina.

Snimka brifinga zapovjednika Zbornog područja Split u "Oluji" sa časnicima zaduženima za to područje u akciji dan nakon ulaska grad, pokazuje koliko je general Gotovina bio ogorčen na pljačku, kaos i nered koji je nastao u Kninu neposredno poslije ulaska hrvatskih snaga u "glavni grad" tzv. Republike Srpske Krajine i kako je za nastalu situaciju krivio zapovjednike na terenu, ali ne i novopostavljenog zapovjednika grada, generala Ivana Čermaka, jer on je tek to jutro preuzeo zapovjedništvo.

"Brifing snimamo kako bi ostao u arhivi Ministarstva obrane"

Osim zbog pljačke i kaosa koju su prouzročili vojnici, a njihovi zapovjednici nisu poduzeli ništa da ih spriječe, Gotovina na podređene iz odjela za Informativno-političku djelatnost razjareno urla i zbog toga što u gradu nema "nijednog križa i plakata", kao i na nedostatak koordinacije sa civilnim službama koje bi pomogle u posljedicama raščišćavanja posljedica borbe i "neborbenih aktivnosti".

Na brifingu u dvorani za sastanke na kninskoj tvrđavi, mjestu na kojem su do prije par dana sastančili ministri krajiške Vlade, 6. kolovoza 1995. su se pod posterom "Franjo Tuđman - Čovjek koji pobjeđuje" uz Gotovinu i Čermaka, našli zapovjednici gardijskih brigada koje su oslobodile grad - Damir Krstičević i Ivan Korade, generali Rahim Ademi, Ljubo Ćesić-Rojs i Miljenko Crnjac, koji je u "Oluji" bio zapovjednik Zbornog područja Karlovac.

Uz te časnike HV-a, za stolom odmah uz Gotovinu sjede Vladimir Šoljić, koji je u ratnim danima bio ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne i general Tihomir Blaškić, kao "gosti" iz HVO-a, koji je s HV-om sudjelovao u akcijama koje su prethodile "Oluji", kada su zauzimanjem Grahova,  Glamoča i Dinare, hrvatske snage izbile u zaleđe Knina.

Na početku zapisa Gotovina upozorava kako se "jutarnji brifing snima kako bi ostao u arhivi Ministarstva obrane".

"Je li kontaktiran župan, zatraženi vatrogasci, civilna zaštita?", pita Gotovina časnike.

"Niste sposobni naći križ, a sposobni ste baliti na kamere i slikati se!"

General se posebno žestoko naljutio na časnika zaduženog za IPD: "Jedan križ je teško naći! Jedan križ! Škoriću, di je križ!?", a kada dobije odgovor "Nismo ga našli gospodine generale!", uslijedi nova paljba: "Pa da si stao u Sinj fratrima i zamolio, oni bi ti dali deset!"

"Zato što ste budaletine! Zato što ste nesposobni! A sposobni ste da balite na kamere, da se slikate, to jeste sposobni! Jedan križ niste sposobni naći!"

"A da ne govorim ono što se vidi u gradu - to je sramota! Barbari, vandali rade ovako, oni koji su plaćeni i ratuju po ratnom plijenu!", osvrnuo se Gotovina na kaos koji je zavlado po osvajanju Knina.

"Ako Čermaka ostavimo samog na par sati, bit će kaos"

"Zapovjednici postrojbi zaduženi su srediti put i vozila na putu od Sinja do Knina, a Vojna policija na punktovima u gradu i patrolna vozila da obilaze grad. Sve dok general Čermak koji je došao jutros, ne preuzme sve konce u svoje ruke. Ako ga se ostavimo samog par sati, neće ništa bit spremno, bit će jedan kaos, jedna sramota.", vikao je Gotovina, ljut zbog neorganiziranosti, podsjećajući: "Dolazi predsjednik Vlade i svi ministri u grad kroz koji je prošla Hrvatska vojska!"

"Koga vi sramotite!? Sami sebe i one kojima zapovijedate i za koje odgovarate!", pita Gotovina i sam odgovara.

"Imajte poštovanja za naše koji su ginuli za Knin!"

Zapovjednik kninskog sektora bojišta u operaciji je podsjetio i na one koji su poginuli zbog oslobođenja grada: "A za one naše mrtve koji su ginuli za ovo, trebate imati malo obraza, jer za ovaj Knin se gine od prošle godine, od desetog mjeseca! A vi se ponašate tako kao zapovjednici!"

Gotovina se tada potpuno razbjesnio: "Sigurnost! Što je sigurnost! Sigurnost mora biti organizirana!  Vojna policija treba slušati! Ona je čuvar pravilnika Oružanih snaga! Ona garantira njegovo izvršenje i aplikaciju na terenu!"

"Politička djelatnost? Ne vidim plakate ni zastave na objektima! Di je to u 11 i po!? Od četiri ujutro si to trebao raditi", osuo je paljbu po "propagandnoj djelatnosti".

Časnicima: "U kurčevom ratu ste vi bili!"

"Ako ne znate raditi zadatak za koju vas nitko nije vukao za kosu, izvolite ući u bitku i pješadiju! Reći ćete, bio sam u ratu! Kurčev ste rat vi bili! Svaki dan je novo dokazivanje za ratnika!", posebno se obrušio na okupljene časnike.

"Za ovaj san nered koji je ovdje vi ste najodgovorniji ljudi za to. Imamo vremena pet sati da grad bude uredan i da ima sve ono što je potrebno da dočeka hrvatsku vlast", poručio im je pred kraj.

Čermak: Izuzetno je važno za hrvatsku državu da Knin bude uređen kada dođe državni vrh

Tada se okuražio i general Čermak, koji je potvrdio Gotovinine riječi: "Potpuno se slažem s generalom Gotovinom koji je izrazito ljut jer smo dobili zadatak da to sve bude uređeno. To je izuzetno važno za hrvatsku državu".

Zadnja je ipak bila Gotovinina: "Dolazi ruski, američki i njemački ambasador, pa jebo vas bog jeste vi svjesni kakvu sliku dajete svijetu!? Sami ste trebali zavrnuti rukave i krenuti lomiti sve i čistiti".

Zvonko Alač

Pročitajte više