Ogroman požar u Francuskoj, a temperature neće pasti: "To je čudovište"

Foto: EPA

VIŠE od tisuću vatrogasaca uz pomoć zrakoplova danas se već treći dan bori protiv golemog šumskog požara u blizini francuskog vinorodnog područja Bordeauxa, gdje visoke temperature neće pasti prije vikenda. Požar u regiji Gironde, jedan od nekoliko velikih požara koji gore u Francuskoj, prisilio je tisuće ljudi da napuste svoje domove. U požaru je uništeno više od deset posjeda i spaljeno više od 6800 hektara šume.

"To je čudovište", rekao je Gregory Allione iz francuskog vatrogasnog saveza FNSPF za radio RTL. Požar u Girondeu jedan je od mnogih koji su ovog ljeta izbili širom Europe potaknuti toplinskim valovima s rekordnim temperaturama. Područje bi kasnije trebala obići premijerka Elisabeth Borne.

Lokalne temperature danas će doseći 40 stupnjeva Celzijevih i ostati visoke do subote, upozorile su vlasti. Francuska trpi najveću zabilježenu sušu s četvrtim toplinskim valom ovog ljeta koji je zahvatio zemlju.

 

Njemačka, Grčka, Poljska, Rumunjska i Austrija pomoći će Francuskoj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da Njemačka, Grčka, Poljska, Rumunjska i Austrija pomažu ili će tijekom dana pomoći Francuskoj u borbi protiv požara. Pozdravio je pritom "europsku solidarnost".

“Njemačka, Grčka, Poljska te u sljedećim satima Rumunjska i Austrija - naši partneri - dolaze u pomoć Francuskoj koja se bori s požarima”, objavio je je Macron na Twitteru. "Zahvaljujemo im. Europska solidarnost je na djelu", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više