Ogroman požar u Španjolskoj, evakuirano 1500 ljudi

Ilustracija: EPA

U POŽARU u Aragonu, na sjeveru Španjolske, izgorjele su tisuće hektara i evakuirano je najmanje 1500 ljudi, priopćile su mjesne vlasti.

Požar koji je u subotu buknuo u općini Anon de Moncayo bio je u nedjelju aktivan u krugu od 50 km, "procjenjuje se na 8000 do 10.000 hektara", unutar kojeg još nije utvrđena veličina opožarene površine, ali se procjenjuje da su izgorjele na "tisuće" hektara, rekla je aragonska služba za izvanredna stanja za AFP. Brzo širenje vatre uz pomoć vjetra predsjednik autonomne zajednice Javier Lamban ocijenio je kritičnim u razgovoru s novinarima.

Najmanje je 1500 ljudi evakuirano s tog ruralnog područja na kojemu je park prirode, u pokrajini Zaragozi, priopćila je tamošnja vlada. Oko 300 vatrogasaca gasi požar uz pomoć helikoptera.

Od početka godine u 388 požara u Španjolskoj izgorjelo je gotovo 261.930 hektara, pokazuju podaci Europskog sustava obavještavanja o šumskim požarima (EFFIS). To je najveće opožareno područje u nekoj zemlji Europske unije ove godine i najveće u Španjolskoj od 2000., kada su počela mjerenja.

Požarima idu na ruku ljetošnje iznimno visoke temperature u Španjolskoj, koju su u jedva dva mjeseca zahvatila tri toplinska vala.

Učestalo pojavljivanje toplinskih valova izravna je posljedica, misle stručnjaci, klimatskih promjena, koje istodobno utječu na njihovu jačinu, trajanje i učestalost.

Pročitajte više

 

Pročitajte više