Tuđmanov šef osiguranja: Reiner se nije smio voziti u privatnom vozilu i nije ga smjela voziti žena

Foto: FAH

SLUČAJ novoizabranog predsjednika Sabora, HDZ-ovog Željka Reinera, koji je pod rotirkama i u službenoj pratnji pretekao kolonu građana kako bi otišao na zimovanje, ne prestaje privlačiti medijsku pozornost.

> Povratak bahatog HDZ-a kakvog poznajemo: Štićena osoba na Bregani bio je Reiner

Uz propust po pitanju solidarnosti i reformske volje, o kojemu su pisali skoro svi hrvatski mediji, stručnjak za zaštitu, general pukovnik Mate Laušić, ističe kako je u cijelom slučaju došlo i do dva ozbiljna zakonsko-stručna propusta.

"On se nije smio voziti privatno, u privatnome vozilu. Usto, morala ga je voziti ovlaštena službena osoba službe koja provodi mjere zaštite. To vozilo je moralo biti posebno zaštićeno, sigurnosno pregledano sa svih aspekata sigurnosti, a vozač je trebao biti posebno obučen za vožnju u takvoj formaciji. Taj vozač je inače samo jedan od članova tima koji osigurava štićenu osobu, oni su uvježbani i znaju postupke u ciljanim situacijama, to im je profesija.

U ovom slučaju, nije se smjelo desiti da predsjednik Sabora Reiner koristi privatno vozilo i da ga vozi njegova supruga", upozorio je Laušić za Studio 4 HRT-a, koji je dobar dio radnog vijeka radio u osiguranju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te koji je radio na osiguranju raznih domaćih i stranih državljana.

Marušić: Služba je napravila propust

Slučaj je prokomentirao i prometni stručnjak, Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

"Politički je to bilo nepromišljeno, a sigurnosni aspekt zaštite normalan je svugdje u svijetu. Ipak, valja razmisliti koliko je pametno kombinirati sigurnosnu kolonu s vozilima koji nisu u sustavu, tu je služba napravila propust.

Privatno vozilo ne smije u koloni ići prema sigurnosnim standardima. Dva scenarija ima kolona ako dođe do napada, ili je borba ili se bježi. Bježi se u zahtjevnom manevru, tu je trebao za volanom biti službeni vozač, a ne njegova supruga, ovako bi došlo do konfuzije, bilo bi više opasnosti i rizika", kazao je Marušić u Studiju 4.

Skoko: Pitanje je kakvu poruku Reiner šalje

Na "slučaj Rotirke" osvrnuo se i Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

"Reiner je pogriješio što ga je vozila supruga, trebao je svim propisima udovoljiti. Je li ovo pravi trenutak za odlazak na skijanje? Gužve? Nije formirana Vlada? Pitanje je kakva se poruka šalje.

Ipak, ne treba ni na jeftinom populizmu inzistirati - 'ajmo se boriti protiv svih onih koji idu na skijanje'. Sasvim je normalno da Petrov i Reiner odu na skijanje, kao i stotine tisuća građana. Pitanje je izbora, bi li Reiner više profitirao da je otkazao i rekao da će se fokusirati na obveze u Saboru... Što se tiče sigurnosti, to pitanje se politički gura u prvi plan", ističe Skoko za Studio 4.

Pročitajte više