Ogromna erupcija i tsunami pogodili Tongu. Otok odsječen od vanjskog svijeta

Foto: US Storm Watch

PODVODNI vulkan kod tihooceanske otočne države Tonge eruptirao je treći put u četiri dana. 

Australska meteorološka služba priopćila je da je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai eruptirao te da se dogodila "velika erupcija", ali nije izdano upozorenje za tsunami. Vulkan se nalazi oko 65 kilometara sjeverno od Nuku'alofe, glavnog grada Tonge.  

 

Komunikacije s Tongom u prekidu

Prva erupcija se, podsjetimo, dogodila u subotu, a stručnjaci tvrde kako se radi o najvećoj erupciji u zadnjih 30 godina. Dramatične snimke iz svemira obišle su svijet, a golemi oblak pepela, dima i vatre dignuo se 20 kilometara. Erupcija je izazvala i tsunami. 

Australija u ponedjeljak šalje avione koji će procijeniti stanje, dok su pacifičke nacije i humanitarne agencije počele s naporima za pomoć. Novozelandske snage također će na Tongi sudjelovati u procjeni štete.

Komunikacija s Tongom u nedjelju navečer još uvijek je bila u prekidu. Iz vulkana su u petak počeli šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara. Društvene mreže su preplavile fotografije valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Smrtno stradala Britanka

Dvoje ljudi na sjevernoj obali Perua utopilo se u nedjelju uslijed vrlo visokih valova uzrokovanih subotnjom erupcijom podvodnog vulkana Tonga u Južnom Pacifiku. Više od 20 peruanskih luka je privremeno zatvoreno zbog upozorenja na moguće vrlo visoke valove.

Tonganske vlasti nisu potvrdile smrtne slučajeve, ali BBC javlja kako je preminula jedna britanska državljanka. Naime, prema riječima njezinog brata, Angela Glover stradala je nakon što su je odnijeli valovi, a njezino tijelo je nađeno. 

>> Nakon tsunamija na Tongi nestala Britanka, valovi je odnijeli zajedno s njenim psima

Angela Glover se rodila u Brightonu, a u glavnome gradu Tonge Nuku'alofi je vodila salon za tetoviranje i centar za spašavanje životinja.

Angela je prethodno radila u oglašivačkoj industriji u Londonu, a preselila se na Tongu oko 2015. Mediji navode da je radila kao potpredsjednica Društva za zaštitu životinja Tonga, koje je osnovano 2020. kako bi se na području bez veterinara mogla omogućiti osnovna skrb za životinje.
 

Pročitajte više