OHR: Vlada RS ometa provedbu reformi u BiH

Zamjenici Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Lawrence Butler i Martin Ney uputili su u petak oštro upozorenje Vladi Republike Srpske da svojim ponašanjem koči provedbu reformi u BiH te istodobno predstavlja kočnicu bržem povezivanju zemlje s Europskom unijom.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu, Butler i Ney su upozorili kako vlada u Banjoj Luci uporno opstruira provedbu reformi u 11 ključnih područja bitnih za prilagodbu europskim standardima.

Oni su posebice istaknuli zastoj u reformiranju obrazovnog sustava odnosno odlaganje primjene standarda vezanih za Bolonjski proces, probleme u reformi obrane te poreznog sustava.

"Naša je poruka jasna i ona glasi: ako niste dio rješenja onda ste dio problema", kazao je veleposlanik Butler istaknuvši kako se ovakvo stanje mora žurno promijeniti.

On je posebice upozorio kako bi zbog postupaka vlade RS mogli doći u pitanje i pregovori BiH s EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlada RS, kojoj je na čelu Pero Bukejlović iz Srpske demokratske stranke (SDS), izložena je, istodobno s kritikama predstavnika međunarodne zajednice, i snažnom unutarnjem pritisku.

Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, koja je do sada bila koalicijski partner SDS-u na entitetskoj razini, prošlog je tjedna odlučila prekinuti suradnju.

Ivanić je najavio kako će njegova stranka u entitetskom parlamentu ubuduće djelovati kao oporbena, što znači da je Bukejlovićeva vlada postala manjinska, jer SDS nema dovoljno svojih zastupnika.

Svi prijedlozi zakona koje vlada eventualno proslijedi Parlamentu ovisit će o ad hoc potpori zastupnika oporbenih stranaka.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više