Oko 12.500 djece u Hrvatskoj ima roditelja u zatvoru

Foto: Hina

OTPRILIKE jednu trećinu svih hrvatskih zatvorenika čine roditelji maloljetne djece, piše Glas Slavonije.

Prema podacima s kraja prošle godine, od ukupno 2211 osoba koje su bile u zatvoru i odgojnom zavodu, njih 743 bili su roditelji 1325 maloljetne djece. Tijekom cijele godine ukupno je oko 12.500 djece bilo odvojeno od roditelja koji su u zatvorima. Na te podatke upozoravaju iz Ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Djeca različito reagiraju

"Prilagodba načina organiziranja posjeta djece, uređivanje posebnih prostora za susrete zatvorenika s njihovom malom djecom, osnaživanje roditeljskih kompetencija zatvorenika, poticanje zbližavanja i održavanja bliskosti s djecom kroz snimanje poruka roditelja djeci te videa u kojima očevi ili majke čitaju priče svojoj djeci, i kod nas su se potvrdili kao vrijedna praksa u pojedinim zatvorima", ističe Pirnat Dragičević.

Dodaje kako su djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom međusobno vrlo različita - prema dobi, obiteljskoj povijesti, odnosu s roditeljima, prema tome kakvu im podršku pruža njihova neposredna okolina, pa stoga i različito reagiraju.

Pristup svakom djetetu treba biti na individualnoj razini

"To znači i da pristup svakom djetetu treba biti individualiziran. Neka od njih izložena su poruzi, predrasudama i komentarima o tome da roditelj zatvorenik ne može biti dobar roditelj, i da je i njegovo dijete predodređeno da i samo postane kriminalac. Kako bi dijete uspješno nadvladavalo i svoje uobičajene razvojne krize, ali i svoju posebnu stresnu situaciju, treba mu pomoć izvan obitelji: od učitelja, zdravstvenih službi i službi socijalne skrbi, pravobranitelja do organizacija civilnog društva čiji je doprinos proteklih godina sve relevantniji u Hrvatskoj. Udruge znatno pridonose poboljšanju uvjeta za djecu zatvorenika", dodaje pravobraniteljica.

U zemljama EU-a približno je 800.000 djece zatvorenika

"Tako je, primjerice, u suradnji s Udrugom Roda i UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku, Uprava za zatvorski sustav i probaciju odnedavno započela s uvođenjem mogućnosti takozvanog videoposjeta djece roditelju u zatvoru uz pomoć digitalne tehnologije, što je vrijedna dopuna posjetima uživo. Dijete čiji je roditelj u zatvoru često se osjeća kažnjenim i obilježenim zbog pogrešaka svojih roditelja. Odgovornost je sustava, institucija i stručnjaka pomoći mu da razumije situaciju u kojoj se našla njegova obitelj i podržati njegovo pravo na roditelje i roditeljsku ljubav", objašnjava Pirnat Dragičević.

Procjenjuje se kako je u zemljama Europske unije približno 800.000 djece zatvorenika, a da u zemljama Vijeća Europe taj broj premašuje dva milijuna djece.

Pročitajte više