11 posto hrvatskih građana misli da bi naša vojska mogla obraniti zemlju

Screenshot: HRT

RAT u Ukrajini promijenio je cijeli svijet pa tako i Hrvatsku. HRT-ova anketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +- 2,62%, a pouzdanost istraživanja 95%. Na pitanje bojite li se da bi se Hrvatska mogla izravno uključiti u rat, 46.5% ispitanika se ne boji da će se to dogoditi, a 40% boji se te mogućnosti. Niti se boji niti se ne boji njih 13%, a 2.5% nije sigurno.

Što se tiče pitanja o obrani naše zemlje u slučaju izbijanja rata i napada, 11% ispitanika smatra da bi Hrvatska vojska mogla samostalno obraniti zemlju. Najviše njih, 45.9%, smatra da može, ali samo uz pomoć NATO-a i Europske unije. Da Hrvatska nije spremna za vojni sukob misli 36.9% ispitanika, a ostali (6.1%) ne znaju ili ne žele odgovoriti.

Više od pola građana misli da Hrvatska treba povećati izdvajanja za obranu i vojsku

Postavljeno je pitanje o povećanju vojnog i obrambenog proračuna. Više od pola ispitanika, njih 55.2%, slaže se s prijedlogom da Hrvatska poveća izdvajanja za obranu i vojsku. Ne slaže se pak njih 26.2%. Niti se slaže niti se ne slaže gotovo 13.8% ispitanika, a mali postotak (4.7%) njih ne želi odgovoriti.

Što se tiče informiranosti o najbližem skloništu, oko 24% zna gdje se nalazi najbliže sklonište, a podjednak postotak to ne zna. Gotovo 6% zna, ali kaže da bi se prije sklonili u svoj podrum. 20% ne zna gdje im je najbliže sklonište i sklonili bi se u svoj podrum. Oko 13% ispitanih ne zna gdje je najbliže sklonište i ne zna gdje bi se sklonili, a njih 12% kaže da nema skloništa u blizini.

Pročitajte više

 

Pročitajte više