Oko 50 maloljetnika godišnje završi u istražnom zatvoru

Ilustracija: PIXSELL/Jurica Galoic

Kada se i kako maloljetnim počiniteljima kaznenih djela izriče istražni zatvor i kamo se smještaju? Na to vrlo važno pitanje odgovor su na tribini u Zagrebu tražili stručnjaci iz područja pravosuđa, socijalnog rada, psiholozi, liječnici...

Ističu da je najvažnije maloljetnicima lišenima slobode osigurati prikladan smještaj i tretman, što zakon propisuje, ali stvarno stanje u zatvorskom sustavu to ne dopušta.

Srednjoškolcu koji je sa samo 16 godina iskusio ozbiljne probleme sa zakonom da pronađe pravi životni put pomaže Centar za pružanje usluga u zajednici Dugave. U Centru je zbog kaznenih djela razbojništva, a kaže da mu je novac trebao zbog izlazaka i kupnje psihoaktivnih tvari. 

Socijalna pedagoginja: Moraju osjetiti dio represije, ali i dobiti tretman u skladu sa svojom dobi

"Čeka me savjetovalište za drogu, savjetovalište kao psihoterapija, pridržaj maloljetničkog i još tri mjeseca u Domu Dugave u disciplinskom centru", kaže, prenosi HRT.

Socijalna pedagoginja Ivana Lokas Šćetko u Centru za pružanje usluga u zajednici Dugave ističe kako ti mladi moraju osjetiti jedan dio represije, ali i dobiti tretman u skladu sa svojom dobi.

"Poučavamo ih zakonskim normama, regulama, stavljamo u strukturu, red, okvire. Uključuju se u školski proces ili radni proces", objašnjava.

Oko 50 maloljetnika godišnje završava u istražnom zatvoru. Kriteriji za lišavanje slobode često nisu sasvim jasni, upozorava sutkinja za mladež Visokog kaznenog suda RH Lana Peto Kujundžić.

"Zatvaramo ih prije nego što uopće donosimo odluku da uopće prosuđujemo o njihovoj kaznenoj odgovornosti. Ako ih lišavamo slobode, onda pretpostavljamo da će djeca završiti u maloljetničkom zatvoru. Ako djeca neće završiti u maloljetničkom zatvoru, onda se pitam zašto ih lišavamo slobode prije nego što donosimo odluku."

Lišavanje slobode za maloljetnike je posebno traumatično

Robert Orbanić, načelnik Sektora za upravne poslove u zatvorskom sustavu, Ministarstvo pravosuđa i uprave, opisuje kako su smješteni u manjim skupinama, u posebnim sobama, posebno opremljenima za njih i pazi se kako se i s kim smještaju. Dodaje kako se zatvorski sustav kontinuirano trudi poboljšati te uvjete.

Lišavanje slobode za maloljetnike je posebno traumatično. Ove godine ih je 7 primljeno u zatvorsku bolnicu.

"Krizna stanja uslijed uzimanja sloboda i neprimjereno postupanje u matičnim ustanovama gdje se oni izdvajaju i stavljaju, prema protokolu, u jednokrevetne sobe. To im najteže pada", naglašava Vlasta Lončarić Papa, psihijatrica za djecu i adolescente u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

S današnje tribine stoga apeliraju da se za djecu u sukobu sa zakonom što prije osigura prikladan prostor i tretman tijekom postupka.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.