Okončan dokazni postupak za zločin na Ovčari

U SPECIJALNOM sudu za ratne zločine u Beogradu, u postupku protiv 16 optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, u četvrtak je okončan dokazni postupak, nakon kojega je preostalo da zamjenik specijalnog tužitelja, opunomoćenici oštećenih, branitelji optuženih i optuženi sami iznesu svoje završne riječi.

Na kraju dokaznog postupka, u sudnici su prikazane dvije televizijske snimke Radio-televizije Srbije od 19. i 20. studenoga 1991. godine. Prva prikazuje ratne zarobljenike koji su 19. studenoga te godine dovedeni u "Velepromet", u kojem novinar RTS-a govori da je "riječ o više od 3000 zarobljenih ustaša", od kojih su "mnogi skinuli uniforme i ustaške oznake", a kao "dokaz" da su zarobljeni pripadali "ustaškim formacijama" navodi se da su mnogi imali "vojne čizme strane proizvodnje" (nekadašnji proizvod vukovarskog "Borova"), iste torbe, kao i to da "ti zlikovci ne izgledaju tako opasno bez narkomanskih špriceva". Novinar također tvrdi u prilogu da je svim zarobljenima uzeta parafinska rukavica "čime je dokazano da su svi upotrebljavali oružje u posljednja 24 sata, a kod dvojice je nađena i krv, koja ne pripada njihovoj krvnoj grupi".

Druga prikazana snimka je Specijalna emisija koja je na RTS-u prikazana 20. studenoga 1991. navečer, o evakuaciji vukovarske bolnice. Uz također novinarske kvalifikacije da je u bolnici bilo oko 400 civila i "nekoliko stotina prerušenih Zengovaca", snimka sadrži dva razgovora sada haškog optuženika Veselina Šljivančanina s predstavnikom Međunarodnog Crvenog križa (MCK) Nicholasom Barsingerom. U prvom razgovoru Šljivančanin, koji ljudima iz MCK-a nije dopustio ulazak u bolnicu, kaže Barsingeru na njegove pritužbe da vojnici ulaze u bolnicu i da neki kamioni odvoze ljude: "Vi niste ovdje dobrodošao čovjek. Ovdje su mi večeras ginuli moji vojnici i gospodine, ovdje je rat, ako vam se ovdje ne sviđa, idite tamo gdje vam se sviđa". Slijedi Barsingerovo obraćanje novinarima, u kojem on izričito kaže da JNA, usprkos sporazumu da će bolnicu evakuirati MCK koji je stupio na snagu 19. studenoga u 20 sati, ekipama MCK-a nije dopustila ulazak u bolnicu.

Snimka potom prikazuje i Šljivančaninovo obraćanje novinarima u kojem on tvrdi da je u bolnici nađena velika količina oružja i streljiva, te da se u bolnici nalazi "više od 60-70 ljudi koji nisu ranjenici, niti su osoblje bolnice, već su se tamo sakrili". "Ne mogu se skrivati oni koji su ubijali i klali naše vojnike i da se izvuku odavde", doslovne su Šljivančaninove riječi. On je izjavio i to da je vojska tada "spašavala ranjenike i civile iz podruma, tunela i drugih mjesta gdje su ih dovele ustaške snage".

Zastupnik obitelji žrtava, odvjetnik Rajko Danilović upozorio je da se uz Šljivančanina na snimci jasno vide i Nebojša Pavković, također danas haški optuženik, a tada potpukovnik i šef ureda tadašnjeg ministra obrane Veljka Kadijevića, te Momir Gavrilović, djelatnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije, koji je u istočnoj Slavoniji bio u postrojbi Željka Ražnatovića Arkana, što je - kako kaže Danilović - dokaz da su i ta Služba i Ministarstvo obrane "imali uvida u to što se događalo u Vukovaru".

U nastavku suđenja pročitani su još neki pisani dokazi, a konstatirano je i da je optuženi Miroslav Đanković, kojega optužnica tereti za maltretiranje zarobljenika na Ovčari, 1998. godine regularno od MUP-a Hrvatske dobio hrvatsku putovnicu, čime obrana nastoji dokazati da hrvatska država nije našla razloga gonjenju njegova branjenika, za ratni zločin na Ovčari.

Dokazni postupak je, nakon godinu i pol dana suđenja koje je počelo u ožujku prošle godine, završen te će u petak zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević, kao i zastupnici obitelji žrtava, iznijeti završnu riječ.

Suđenje će potom biti prekinuto do 5. prosinca, kad se očekuje da završne riječi iznese i obrana optuženih i oni sami.

Prema Kaznenom zakonu koji je bio na snazi u vrijeme zločina na Ovčari, optuženima se - s obzirom na to da je u međuvremenu ukinuta smrtna kazna - može izreći kazna zatvora u rasponu od pet do 20 godina.

Pročitajte više