OKRUGLI STOL O BUDUĆNOSTI OBRAZOVANJA U HRVATSKOJ

O budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj raspravljalo se na današnjem okruglom stolu kojeg je, u povodu 5. listopada, Svjetskog dana prosvjetnih djelatnika, organizirala udruga Pohod mira i obnove: Hoćemo učiti, raditi i živjeti.

Na skupu na kojem je sudjelovalo ukupno 20-ak prosvjetnih djelatnika, predstavnika političkih stranaka i udruga, upozoreno je kako su prosvjetari u Hrvatskoj zapostavljena kategorija. Jedna od organizatorica, Vesna Kanižaj, potkrijepila je to konstatacijom kako se skupu nije odazvao nitko iz Zavoda za školstvo.

Govoreći o gospodarskom razvoju i obrazovanju, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Veselica upozorio je kako u Hrvatskoj ima svega 7 posto visokoobrazovanih, dok je europski prosjek 25 posto. Imamo gotovo 20 posto nepismenih, a od 210 tisuća učenika, koliko ih je upisano u srednje škole, 30 posto ih nikada istu ne završi, istaknuo je Veselica. Veselica ujedno drži da treba osposobljavati nove mlade ljude kako bi samostalno kreirali posao ali i preuzeli rizik za svoju egzistenciju i posao. Moderni se sustav temelji na modelu "Učiti studente i učenike kako učiti", poručio je Veselica.

Vesna Kanižaj je optužila aktualnu vlast da je nesposobna za donošenje koncepcije školstva. "SDP kao vladajuća stranka nije htjela prihvatiti slobodnu školu, sa slobodnim izborom svjetonazora te sudjelovanjem roditelja", upozorila je Kanižaj.

Na današnjem su skupu izneseni i rezultati ankete koju je na 500 ispitanika različite dobne i obrazovne strukture proveo Ured za zaštitu radnika udruge Pohod mira i obnove, a ispitanici su trebali ocjenom od 1 do 5 ocijeniti rad Sabora i Vlade. Niti jedan ispitanik, kako su rekli na skupu, rad Vlade i Sabora nije ocijenio odličnim i vrlo dobrim.

Pročitajte više