okrugli stol o mogućnostima razvoja gospodarstva varaždinske županije

Mogućnosti razvoja gospodarstva Varaždinske županije u uvjetima nove makroekonomske politike RH bila je tema okruglog stola koji su organizirali Gospodarsko vijeće Varaždinske županije u suradnji s Razvojnim forumom iz Zagreba.



Po riječima ministra gospodarstva Ljube Jurčića, okrugli stol u Varaždinskoj županiji jedan je u nizu sličnih skupova po županijskim središtima u sklopu priprema izrade operativne strategije razvoja gospodarstva. Jurčić je najavio utemeljenje agencije za poticanje izvoza i ulaganja, a prije svega zbog analize tržišta kojemu gravitira hrvatsko izvozno gospodarstvo.

U okviru izlaganja ´Ekonomska politika dinamiziranja i moderniziranja gospodarstva u uvjetima stabilne fiskalne i financijske politike´ ministar financija Mato Crvenac je rekao da će hrvatska država biti i dalje visoko likvidna, proračun će biti stabilan i likvidan, uz naznaku povećanja financijskog rejtinga Hrvatske u svijetu. U ovoj se godini očekuju stabilne cijene uz ogradu da se ipak ne može predvidjeti njihov eventualni skok vezan uz političke probleme s Irakom, te s tim povezanom cijenom nafte.

Po Crkvencu, nastavit će se raditi na rješavanju nezaposlenosti i poboljšanju standarda, a u pripremi je i porezno stimuliranje znanstveno-istraživačkog rada u tvrtkama.

Gospodarstvo Varaždinske županije predstavio je župan Zvonimir Sabati, naglasivši kako je tamošnja stopa nezaposlenosti od 17 posto manja nego u drugim županijama, odnosno manja je samo u Zagrebu i Istarskoj županiji.

Nakon što je ministar Jurčić kazao da tekstilna industrija nema budućnost u Hrvatskoj zbog velike konkurencije iz Kine, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da Varteks izvozi sve više i zbog kvalitete nije ugrožen konkurencijom s Istoka. ´Mi u Varaždinu ne tražimo nezarađene plaće, već drukčije gospodarsko okružje, prije svega izvozne poticaje´, naglasio je Čehok.

Gospodarstvenici koji su sudjelovali u raspravi, uglavnom izvoznici, žalili su se na precijenjenu kunu, što financijski smanjuje izvozni učinak, dok je saborski zastupnik i gospodarstvenik Hrvoje Vojvoda rekao kako je Hrvatskoj, osim u nekim političkim pitanjima, konsenzus potreban prije svega u gospodarstvu. Postavku premijera Račana da je gospodarski izlaz u malim tvrtkama nazvao je pogrešnom. I svjetske se kompanije spajaju da budu jače, od njih tada poslove dobivaju male tvrtke, te tako jača cijelo gospodarstvo, rekao je Vojvoda.

Tom je prilikom predstavljen Razvojni forum koji, po riječima Rikarda Štajnera, njegova stručnog voditelja, okuplja 30-ak znanstvenika i stručnjaka za određena područja, od kojih formira timove, ovisno o zahtjevu tvrtke. Razvojni forum surađuje i s istaknutim manadžerima iz inozemstva, te osigurava uključenost vrhunskih inozemnih stručnjaka u konkretne projekte, a utemeljen je radi unaprjeđivanja poduzetništva, razvoja gospodarstva, te jedinica lokalne samouprave.

Pročitajte više