OKRUGLI STOL O "ZNANOSTI I VISOKOM ŠKOLSTVU U HRVATSKOJ NA PUTU PREMA EUROPSKOJ UNIJI"

Danas u svijetu raste broj studenata upisanih na fakultete pa se postavlja pitanje treba li financirati nacionalna sveučilišta ili ne, izjavio je profesor sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta Darko Polšek na okruglom stolu "Znanost i visoko školstvo u Hrvatskoj na putu prema EU", a koji su u Matici hrvatskoj organizirali Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert.

"Budući da je engleski jezik danas glavni kriterij stvaranja, u tome treba vidjeti i šansu za razvoj znanosti kod nas", rekao je Polšek i dodao kako Hrvatska u tom pogledu nije ništa lošija od brojnih zemalja, a poglavito onih s golemom kulturnom tradicijom.

O problemima gospodarske znanosti i institucionalnih ograničenja na putu prema Europskoj uniji govorila je profesorica s riječkoga sveučilišta Maja Vehovec. Ona je istaknula kako je međunarodna suradnja s Hrvatskom pojačana tek nakon 2000.

Suradnja na području gospodarskih znanosti u razdoblju do 2002. najmanje je zastupljena, istaknula je Vehovac i dodala kako su u toj suradnji uglavnom različiti interesi hrvatske i međunarodne strane.

Dok kod Hrvata uglavnom prevladava vlastiti interes u toj suradnji, međunarodna suradnja ističe uspjeh suradnje za vlastitu tvrtku, rekla je Vehovac.

Voditelj okrugloga stola bio je autor knjige o financiranju visokoga školstva Anto Bajo.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više