Okrugli stol: U Hrvatskoj zasad preko 50 kupaca zelene energije

Foto: Shutterstock

U HRVATSKOJ je zasad više od 50 kupaca "zelene energije" i svi oni su uglavnom veliki subjekti, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu "Trgovanje zelenom energijom kao mehanizam poticanja izgradnje obnovljivih izvora energije (OIE)" što ga je u Novinarskom domu u Zagrebu organizirao Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR).

Cilj okruglog stola je otvaranje rasprave i promocija tržišnog mehanizma koji omogućuje kupcima, bez obzira radi li se o gospodarstvenicima ili potrošačima, da odaberu kupnju energije iz obnovljivih izvora odnosno "zelenog porijekla".

"Postoji 50-ak kupaca 'zelene energije', koji su u principu svi veliki gospodarski subjekti. Tržište energije negdje je tek startalo jer smo u Hrvatskoj tek od ove godine dobili zakonsku regulativu koja uređuje to područje, a Hrvatska je postala i dio europskog registra. Registar 'zelene energije' nalazi se u Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), što znači da postoji jamstvo porijekla takve vrste energije koje daje pravo kupcu da se deklarira potrošačem zelene energije", istaknula je ravnateljica HR PSOR Mirjana Matešić. 

Matešić dodaje i da je "zelena" energija nešto skuplja, ali se zato razlika u cijeni ulaže u razvoj, odnosno u implementaciju obnovljivih izvora, u energetsku učinkovitost. 

"Hrvatska, kao članica EU, preuzela je obvezu da do 2030. ima 27 posto obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova (CO2) od 40 posto i dodatno 27 posto povećanja energetske učinkovitosti", a što su, kako je ustvrdila Matešić, jako visoki ciljevi u koje treba ozbiljno početi ulagati danas te kako će i ovaj tržišni mehanizam dodatno potaknuti ulaganje i prikupljanje sredstava za razvoj i izgradnju obnovljivih izvora energije.

HEP Opskrba nudi 'zelen'

Direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša istaknula je kako oni, kao vodeći opskrbljivač na tržištu električne energije u Hrvatskoj i regionalni opskrbljivač u Sloveniji, BiH i Srbiji , između ostaloga, u svojoj ponudi imaju i proizvod "zelen" od 2013. godine.

Također je naglasila da je, zahvaljujući 26 HEP-ovih certificiranih hidroelektrana, moguće pružiti proizvod "zelene energije" kupcima.

"Do danas u Hrvatskoj imamo više od 50 kupaca proizvoda 'zelen' koji su prepoznali taj poseban proizvod koji je inovativan, hrvatski, jedinstven na našem tržištu i šalje poruku društveno odgovornog poslovanja, brige za okoliš i ulaganja u obnovljive izvore energije. Do danas smo prodali 630 gigavatnih sati električne energije i sva prikupljena sredstva u iznosu od 750.000 kuna koristimo za projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za socijalno osjetljive kategorije", istaknula je Jakaša. Rekla je kako su već dodijelili 400.000 kuna Dječjem domu "Ivane Brlić Mažuranić" u Lovranu te i dalje nastavljaju s projektima.

Voditeljica Odjela za sustav poticaja OIEK, HROTE Dubravka Brkić rekla je kako je operator tržišta odgovoran za izdavanje jamstava podrijetla električne energije i za vođenje Registra jamstava podrijetla električne energije u Hrvatskoj, što podrazumijeva i prekogranične transakcije s ostalim registrima u EU.

"Radi što učinkovitijeg korištenja, nadamo se da ćemo u Registru imati upisane sve hidroelektrane u Hrvatskoj, kao i ostala proizvodna postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, čime bi se dobio i 'zeleni proizvod' (električna energija) prepoznatljiv u EU", istaknula je Brkić.

Komentirajući stupanje na snagu novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, samostalni stručnjak Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Zlatko Zmijarević kaže kako je završilo razdoblje zastarjelog oblika poticanja obnovljivih izvora energije. Kupci će, kaže, i dalje, i u većoj mjeri, sudjelovati u troškovima poticanja obnovljivih izvora energije, no pred nama su i tržišno zasnovani oblici poticanja koji manje opterećuju društvo, a omogućuju 'uzlet' kupaca s vlastitom proizvodnjom energije te inteligentno upravljanje potrošnjom.

"Ove promjene, zajedno s razvojem hrvatskog tržišta električne energije kao dijela jedinstvenog tržišta EU, put su prema inteligentnijem i održivijem energetskom sektoru", zaključio je Zmijarević.

Pročitajte više