Olimpijska baklja u Grčkoj započinje svoje putovanje

OLIMPIJSKA baklja danas započinje svoje 130-dnevno putovanja na kojem će proći više od sto tisuća kilometara, od antičkog Olimpa u Grčkoj do Pekinga u Kini, gdje se održavaju ljetne Olimpijske igre.

Čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora inzistiraju kako baklja neće zaobići Tibet i okolne regije unatoč nasilnim prosvjedima protiv kineske opresije koji ovih dana pune naslovnice svjetskih medija, javlja CNN. Oko 1000 policajaca će pratiti baklju na njenom putu kroz Tibet kako bi spriječili moguće prosvjede.

Iako će veći dio svog puta baklja proći u čarter-avionu, deseci tisuća ljudi (samo u Kini 19 400) pješke će nositi baklju kroz 23 grada na pet kontinenata. Organizatori planiraju zapaliti baklju fokusirajući sunčeve zrake na konkavno ogledalo u ruševinama Herinog hrama na Olimpu. Ukoliko to ne bude moguće zbog kiše, koristit će se plamen koji je korišten u prošlotjednom pokusu.

Baklju će zapaliti grčka glumica Maria Nafpliotou, u ulozi Visoke svećenice, nakon čega će je prvu milju nositi grčki sportaš Alexandros Nikolaidis, osvajač srebrne medalje u teekwondou na Olimpijskim igrama 2004. godine.

Baklju će od njega preuzeti zlatni kineski plivač Luo Xuejuan, a još 603 sportaša nosit će baklju kroz Grčku do 30. ožujka kad će je u Ateni ukrcati na avion. Nakon što ceremonijalnog dolaska u Peking, olimpijski će plamen tijekom travnja proputovati i ostatak svijeta, a na početku svibnja započet će svoj tromjesečni put kroz Kinu.

Prosvjednik pokušao omesti paljenje baklje

Usamljeni prosvjednik pokušao je omesti paljenje olimpijske baklje. Muškarac je potrčao prema govorničkom podiju na kojem se nalazio čelnik Kineskog olimpijskog odbora i pokušao razviti transparent, no osiguranje ga je brzo uhvatilo nakon čega je odveden s Olimpa.

Liu Qi u međuvremenu je održao svoj govor na kineskom dok se sva pomutnja održavala iza njega, a redatelj tv prijenosa je skrenuo fokus kamere u stranu dok prosvjednik nije odveden.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više