Olli Rehn: Hrvatska je primjer ostalim zemljama regije

NA NEFORMALNOM zasjedanju ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u subotu središnja će tema biti stabilizacija regije i pristupni procesi pojedinih država zapadnog Balkana, najavio je Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje.

Dodao je i to, da je Hrvatska postigla najveći napredak, te da drugim zemljama može poslužiti kao - mjerilo.

"Hrvatska je nedavno napravila značajan napredak u pregovorima i otklonila problem ZERP-a, a uz restrukturiranje gospodarskog sektora, Europska komisija bi joj sljedeće godine, mogla donijeti "road-map" (vremenski raspored) za zaključenje pregovora, odnosno tehnički zaključiti pregovore", otkriva dalje Rehn.

Naglasio je da cijeli zapadni Balkan ostvaruje "konstantan, ali neravnomjeran" napredak, dok je najveći problem, naravno, Kosovo.

Rehn se nada i da će ministri vanjskih poslova država članica EU podržati dokument Europske komisije "Zapadni Balkan - jačanje europske perspektive", koji sadrži teme kao što su jačanju stabilnosti i demokracije u regiji kroz sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, te kroz liberalizaciju viznog režima i trgovine.

Osvrnuo se i na Srbiju, kojoj se, kako kaže, nude dvije opcije - prva je Europa, dok je druga izolacija, koja ne vodi nikuda. Europa joj se pruža kroz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer po njegovu viđenju, ima potencijala da bude "lokomotiva cijele regije".

Osim ministara vanjskih poslova država članica EU-a, na sutrašnji dio neformalnog sastanka, pozvani su i ministri vanjskih poslova Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Srbije, te premijer Hashim Thaqi, kao predstavnik Kosova.

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više