Oluje i jake kiše u Pakistanu, poginulo 50 ljudi

Foto: EPA

Pakistanske vlasti stavile su spasilačke službe u stanje pripravnosti nakon jakih kiša, grmljavinskih oluja i udara gromova koji su izazvali pustoš diljem zemlje.

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama (NDMA) zatražila je od hitnih službi da budu na oprezu zbog oštrijih vremenskih uvjeta. Broj stradalih od jakih kiša u zadnja četiri dana popeo se na 50, rekli su dužnosnici pokrajinskih vlasti.

Među mrtvima i djeca

Najmanje 21 osoba, uključujući sedmero djece, poginula je u udaru groma u središnjoj pokrajini Pundžab.

Još 21 osoba je ubijena u sjeverozapadnoj pokrajini Hiber Pahtunkvi. Najmanje osam poginulo je u južnoj pokrajini Baločistanu.

Vrijeme je zaustavilo žetvu usjeva pšenice u Pundžabu. Strahuje se da nadolazeća kiša koja počinje u četvrtak neće samo dodatno odgoditi berbu, već će i naštetiti usjevu.

Goleme kiše i oluje neuobičajene u ovoj regiji

Obilne padaline, grmljavinske oluje i poplave neuobičajene su u južnoazijskoj regiji, jednoj od najmnogoljudnijih na svijetu, izvan sezone monsuna između srpnja i rujna.

Pakistan je odgovoran za manje od 1 posto globalnih emisija ugljika, ali je među prvih 10 klimatski najosjetljivijih zemalja.

Više od 2000 ljudi poginulo je u katastrofalnim poplavama i kasnijoj epidemiji u Pakistanu 2022. kada je trećina zemlje bila potopljena, što je pogodilo 33 milijuna ljudi.

Pročitajte više