Olujić: Samo politički slijepi mogu vjerovati u priču o ostavci Vanje Marušić

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

BIVŠI predsjednik Vrhovnog suda i glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić gostovao je na N1 televiziji, gdje je komentirao najavljeni štrajk sudaca, ali i odlazak ravnateljice Uskoka Vanje Marušić.

"Ustavni sud je zbog nefunkcionalnosti zakona iz 2014. godine donio jednu skandaloznu odluku o suspenziji cijelog obiteljskog zakona. Bilo je više nego jasno da je riječ o jednoj političkoj odluci, ali je tadašnja vlada Zorana Milanovića doskočila tomu na najbolji mogući način, tako što je u proceduru uputila zakon neizmijenjenog teksta i on je izglasan. Kao obiteljsko-pravni stručnjak i odvjetnik mogu reći da je taj zakon zaživio i da se uspješno primjenjuje. Pokušaji da se on sruši nisu uspjeli i vjerujem da će on ostati i dalje jer je položio ispit u praksi", rekao je.

Odlazak ravnateljice Uskoka

Komentirao je i ostavku ravnateljice Uskoka Vanje Marušić.

"Samo politički naivni i slijepi Hrvati mogu vjerovati u onaj razlog da je Marušić morala odstupiti zbog prometne nesreće njezina vozača. Prvo je rečeno kako je bila riječ o osobnim razlozima, a onda prometna nesreća. Marušić nije bila dužna o nastaloj šteti obavijestiti glavnu državnu odvjetnicu i to nikako nije pravi razlog za odlazak s te funkcije", napominje.

"Predsjednik Milanović je rekao da je na sceni jedna vendeta, a to na talijanskom, koliko se sjećam, znači osveta Zlate Hrvoj Šipek bivšoj ravnateljici zbog uhićenja svih onih miljenika premijera Plenkovića", dodao je.

"Postupanje Marušić govori u prilog tomu, a to je da nije bila dužna obavijestiti šeficu DORH-a. Vozač je prekršajno odgovarao za nesreću, Uskok je trebao platiti kaznu, ali je Marušić odlučila ne teretiti vozača jer je ustanovljeno da nesreća nije nastala s namjerom. Marušić se trebala boriti jer javnost još uvijek može prepoznati prave stvari od ne-tema i skrenuti pozornost da je državna odvjetnica previše naslonjena na Plenkovića i da djeluje kao produljena ruka izvršne vlasti", rekao je.

"Aktualna državna odvjetnica je prije javnosti izvijestila premijera, a to nigdje ne piše da mora prema zakonu. Gle čuda, ministar pravosuđa daje pozitivno mišljenje na tu ostavku. On nema hrabrosti postupiti drugačije jer ni sam ne postupa samostalno", smatra Olujić.

"Tek kada na mjesto šefice DORH-a dođe neka druga osoba koja će biti neovisna o izvršnoj vlasti, tek tada će Vanja Marušić moći javno progovoriti o svemu ovome", dodao je.

Pročitajte više