"On je bio gospodar, a mi sluge": Ispovijest čovjeka koji je bio rob u turističkom raju

Foto: 123rf, Screenshot: YouTube

HOTEL Stewart u Appinu u zapadnoj Škotskoj nekada je bio raj za planinare i turiste, a sada je samo ruševina. Bivši vlasnik Shamsul Arefin služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine ljudima za prisilni rad, prenosi CNN.

U grupi muškaraca iz Bangladeša bio je Abdul Azad, kuhar u rodnom gradu Dhaka. Privukao ga je oglas u lokalnim novinama za posao kuhara u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nudila se godišnja plaća od oko 22 500 dolara, plaćeni odmor, besplatna hrana i smještaj.

Prisilni rad i iznuda novca

Azad je stigao u UK u 2009. te za sobom ostavio ženu i sina. Posao u hotelu bio je puno drugačiji od obećanog. Uz rad u kuhinji morao je čistiti sobe, raditi u vrtu, čistiti snijeg i slično. Azad i ostali muškarci ponekad su radili i do 22 sata na dan.

Arefin je također zahtijevao predujam od 6 200 dolara za vize te kasnije tražio još više novca. Da bi sve platio, Azad je morao prodati ženin nakit i malo zemljište koje je imao njegov otac.

Umjesto obećane plaće Azadu je rečeno da će dobiti samo 125 dolara na tjedan, ali prema dokumentima, nije uopće bio plaćen.

Prijetnje zatvorom i deportacijom


Čak i kada su shvatili u kakvoj su situaciji, muškarci su se osjećali vezanima za Arefina jer su mu platili tisuće dolara te je kao njihov sponzor imao potpunu moć nad njima.

Azad je rekao: "Arefin nam je bio službeni sponzor, mogao je učiniti bilo što i uvijek nam je to pokazivao. 'Ako ovo ne učinite, otkazat ću vam vize i bit ćete ilegalci, morat ćete se vratiti u svoju državu i policija će vas uhititi'. Zbog toga nismo ništa rekli. On je bio gospodar, a mi sluge".

"Želio sam bolji život za sebe i obitelj"

Nakon više od godine dana prisilnog rada, Azad i ostale žrtve potražili su pomoć u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji Lochaber Hope, koja ih je povezala s neprofitnom organizacijom za prava migranata Migrant Help.

Unatoč Arefinovom uhićenju, Azad se još uvijek boji da bi mu život mogao biti ugrožen ako se vrati u svoju državu. S bivšim kolegama trenutno čeka rezultate žalbe za ostanak u UK i dovođenje ostatka obitelji.

"Sin odrasta bez mene, ovo nije život. I on je sanjao o tome da mi se pridruži, želio se igrati u snijegu", rekao je Azad.



 

Pročitajte više