Oni su jedini uvjerljivo rekli "NE" HDZ-u

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Unatoč desecima otkrivenih afera i smijenjenih ministara, HDZ opet uvjerljivo ima najveći broj saborskih mandata, a pobijedili su u gotovo svim izbornim jedinicama, izuzev treće i osme. Ipak, 61 mandat HDZ-a nije dovoljan za jednostavno i brzo slaganje vlade pa se uskoro očekuju pregovori s drugim strankama.

Tu se najviše spominje Domovinski pokret, koji je osvojio čak 14 mandata. Nije jasno tko bi još od manjih stranaka mogao biti potencijalni partner HDZ-u jer su se Fokus-Republika i Istarski demokratski sabor (IDS) još sinoć izjasnili da koalirati s HDZ-om sigurno neće. 

Ni na ovim izborima HDZ nije dobio većinsku podršku stanovnika Istre i Kvarnera. Tako je Istra još jednom potvrdila status jedine regije u Hrvatskoj koja se jasno odupire HDZ-u. Više je razloga za to. Među njima je povijest te županije, ali i činjenica da je baš u periodu kada je državom zavladao HDZ, u Istri to napravio IDS, i to na krilima politika Ivana Jakovčića. Dio tih politika je s vremenom izblijedio, no HDZ to nikako ne uspijeva iskoristiti pa tako Istra ostaje okrenuta prema ljevici. 

U Puli je HDZ tek treća opcija

Nakon gotovo svih obrađenih listića u osmoj izbornoj jedinici, jasno je da je s 33.36% pobjednik SDP, dok je HDZ iza njega s 21.28 posto. Slična je situacija bila i na zadnjim parlamentarnim izborima prije četiri godine, kada je SDP-u bio priklonjen i sam IDS.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li to učiniti i ove godine. Inače, IDS je na ovim izborima izgubio jedan mandat pa će tako sljedeće četiri godine imati svega dva zastupnika u saboru.  

Ipak, rezultati se u najvećem istarskom gradu Puli poprilično razlikuju u usporedbi s kompletnom izbornom jedinicom. Naime, i tu je prvi SDP, i to s 37.18 posto, čak četiri posto više nego na razini cijele jedinice, a dobro kotira i IDS sa 17.21 posto. Štoviše, bolje su pozicionirani od HDZ-a koji je u Puli osvojio tek 15.21 posto glasova birača. Valja napomenuti da HDZ u gradskom parlamentu u Puli ima svega dva zastupnika.  

"Neki će reći da IDS po nekakvom modalitetu vladanja i ukorjenjivanja u društvene strukture podsjeća na HDZ, odnosno da su istarski HDZ", komentirao je za Index politolog Višeslav Raos. 

SDP opet ispred HDZ-a 

U Istri se godinama HDZ nije pomaknuo s "mrtve točke", što pokazuju i jučerašnji rezultati. Dobili su sličan broj glasova kao i prije četiri godine. Ovaj put će četiri zastupnika HDZ-a iz osme izborne jedinice ići u sabor, no s druge strane je tu SDP s partnerima od kojih bi njih šest trebalo naredne četiri godine u parlamentu predstavljati Istru i Kvarner. 

Tako je prvi na listi HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je nekoliko dana pred izbore svakodnevno ulazio u prepucavanja s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Tu je i Anton Kliman, nekadašnji ministar turizma u vladi Tihomira Oreškovića, kojeg je u visoku politiku lansirao Tomislav Karamarko, poznat po sumnjivim građevinskim poslovima po Istri. Tu su još i stranačke kolege Josip Ostrogović te Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra. 

Raos ističe kako su ovakvi rezultati izbora standardni rezultati za HDZ u osmoj izbornoj jedinici. Iako je Rijeka tabor SDP-a, napominje da se tamo ipak uočavaju manje promjene. 

"HDZ-ovci su i mogli očekivati tri do četiri mjesta. Ipak, oni s vremenom blago rastu, ali ne u Istri, već u Rijeci, a to će se vidjeti i na lokalnim izborima sljedeće godine. Utvrda SDP-a u Rijeci blago opada. To ne znači da će SDP lako izgubiti, ali je izvjesno i da se HDZ pomiče", kazao nam je politolog Višeslav Raos.

Kako to da se HDZ nije probio jedino u Istri?  

Unatoč brojnim nastojanjima, HDZ nikada nije uspio učvrstiti vlast u Istri, najrazvijenijoj hrvatskoj regiji. Osim što se utaborio u nekoliko manjih mjesta, poput Svetog Petra u Šumi, HDZ nikada ozbiljno nije zaprijetio preuzimanju vlasti u bilo kojem većem istarskom gradu. I na zadnjim lokalnim izborima 2021. godine, na kojima se moglo posvjedočiti raspadu IDS-a, HDZ tu situaciju nije uspio iskoristiti te osvojiti neki veći grad, već su to pretežito učinili nezavisni i Možemo. Umjesto toga, glasače drži u malim ruralnim krajevima. 

"Povijest Istre je također nešto drugačija od ostatka Hrvatske. Istra, kao prvo, nije direktno bila zahvaćena Domovinskim ratom. Uostalom, Istra je puno prosperitetnija, a osmoj izbornoj jedinici pripada i Rijeka, kao utvrda SDP-a.

Osma izborna jedinica, kako god se krojila i prekrojila, uvijek će imati većinu ljevice i lijevog centra, a upravo je zbog toga i gužva u osmoj izbornoj jedinici pa je sada jasno da će Radnička fronta u toj izbornoj jedinici ostati debelo ispod crte", kazao nam je Raos. 

Pročitajte više