Ono što su Francuzi obećali može okrenuti rat. Zašto Ukrajinci nisu optimistični?

Foto: EPA

Najava službenog Pariza da će značajno povećati pomoć Ukrajini nije naišla na veliko oduševljenje među Ukrajincima. To je na prvu jako čudno jer se govori o ogromnoj pomoći, koja bi morala omogućiti Ukrajini ne samo da se obrani nego i da ponovno počne planirati ofenzive. 

Pariz je javno obećao da će od 2024. do 2030. poslati Kijevu oružje, vojnu opremu i streljivo vrijedno najmanje 413 milijardi eura, što bi značilo 59 milijardi eura godišnje. S obzirom na to koliko je Francuska do sada skromno pomagala (po podacima tamošnjeg ministarstva obrane od veljače 2022. do kraja prosinca 2023. dana je pomoć vrijedna 3.8 milijardi eura), to bi bilo ogromno povećanje i razlog za oduševljene u Ukrajini. No to se nije dogodilo.

Ukrajinci su se već naslušali francuskih obećanja

Više je razloga zbog kojih je ukrajinska javnost mlako reagirala na obećanja Pariza. Prvi je da su se Ukrajinci do sada naslušali puno obećanja koja ili nisu ispunjena ili su, u najboljem slučaju, ispunjena tek djelomično, pa su nešto naučili iz iskustva.

Drugi je razlog što je to obećanje došlo od francuskog ministra obrane Sébastiena Lecorna.  S obzirom na veličinu i važnost najavljene pomoći, Ukrajinci (sasvim opravdano) smatraju da bi bilo puno uvjerljivije da je obećanje izrekao osobno Macron. Ovako im se čini da nema veliku težinu.

Treće, povećanje bi bilo ogromno, što im se, s obzirom na ranija iskustva, čini teško ostvarivim. Tim prije jer bi Francuska postala najveći donator oružja, vojne opreme i streljiva, prestigavši ne samo Njemačku već i Sjedinjene Američke Države.

I ono najvažnije, ukrajinska vojska treba pomoć odmah, ne za pet, šest ili sedam godina. Stoga ukrajinsku javnost više zanima koliko će točno Pariz dati pomoći ove i naredne godine, a ne do kraja 2030. Zbog svega toga Kijev nije reagirao oduševljenjem (kao što je to znao činiti protekle dvije godine) niti su tamošnji mediji toj vijesti dali odveć velik značaj.

Tim prije jer ministar Lecorn u nekoliko svojih izjava (prva je bila 26. ožujka) nijednom nije precizno pojasnio na koji način njegovo ministarstvo namjerava značajno povećati pomoć.

Francuzi su poslali moćni protuzračni raketni sustav

Najavio je nove isporuke projektila Aster 30 za protuzračni raketni sustav Mamba (SAMP/T). Mamba je trenutno najbolji protuzračni sustav koji posjeduje ukrajinska vojska jer je skoro po svim odlikama superioran američkom Patriotu, tako da su vijesti o isporukama nove serije projektila vrlo značajne. Doduše, Kijev bi se puno više obradovao kad bi dobio barem još jednu bitnicu Mamba sustava, uz samo jednu do sada isporučenu.

Ministar Lecorn je najavio i povećanje isporuka streljiva, prije svega granata od 155 mm za haubice. Po njegovim tvrdnjama, do kraja godine iz Francuske u Ukrajinu bi trebalo biti isporučeno 80 tisuća tih granata. Pariz se pridružio i češkoj inicijativi kupnje topničkih granata na svjetskom tržištu.

Lecron je najavio skoru isporuku dodatnih 78 samovoznih haubica Caesar. Novac za njihovu proizvodnju zajedno su osigurali Francuska, Danska i Ukrajina. Ova samovozna haubica smještena na kamionu pokazala se odličnom u Ukrajini, puno boljom od znatno razvikanije njemačke samovozne haubice Panzerhaubitze 2000, koja je smještena na gusjenično vozilo.

Znatno lakši i pokretljiviji Caesar može bez problema dnevno prijeći stotine kilometara, dok se PzH 2000 za svako iole veće prebacivanje mora ili ukrcati na labudicu ili na vagon. S obzirom na to da su oba sustava naoružana praktički istom haubicom kalibra 155 mm i dužine cijevi 52 kalibra, borbena učinkovitost im je ista.

Sve je to daleko ispod onoga što su Francuzi obećali

Međutim, sve ove najave ne bi ni približno bile dovoljne da se ostvari najavljenih 59 milijardi eura pomoći godišnje, pa je ministar Lecorn otkrio da će Francuska vrlo brzo početi isporučivati Ukrajini oružje i vojnu opremu koju je francuska vojska otpisala, ali je još uvijek uporabljiva. Bez daljnjih objašnjenja.

S obzirom na to da Lecorn nije bio odveć precizan, pojedini ukrajinski mediji počeli su špekulirati o mogućoj razini pomoći. Ako bi francusko ministarstvo obrane zaista otvorilo skladišta i počelo masovne isporuke otpisanog oružja i onog koje se još uvijek vodi kao ratna pričuva, ukrajinska vojska bi se mogla nadati stotinama borbenih vozila. 

Tako negdje u skladištima i magazinima stoje 184 tenka Leclerc. Leclerc nije najuspješniji zapadni tenk, ali nije ni da Ukrajinci mogu birati. Uostalom, ima top od 120 mm (isti je na Leopardu 2 i Abramsu), ali i automatski punjač za njega, pa posada broji samo tri člana. To u slučaju uništenja znači jednog manje poginulog ili teško ranjenog u odnosu na Leopard i Abrams.

Drugo je pitanje koliko je od ta 184 otpisana Leclerca još uvijek operativno, a koliko ih je kanabalizirano. Ukrajinci bi bili jako sretni da Francuzi osposobe i pošalju tek pola od toga.

Po skladištima bi trebalo biti i više od 1500 oklopnih vozila na kotačima VAB te stotinjak izvidničkih vozila na kotačima AMX-10RC. Oba ova borbena vozila Francuska je već donirala Ukrajini, a ukrajinska vojska nije oduševljena ni jednim.

Naročito ne AMX-10RC-om od kojeg je očekivala puno više jer je naoružan topom od 105 mm. No, da ponovimo - Ukrajinci ne mogu biti izbirljivi. Negdje bi trebalo biti i najmanje 330 borbenih vozila pješaštva AMX-10P koja su povučena iz operativne uporabe 2015. godine. Naravno, pitanje je u kakvom su stanju, no kanabalizacijom bi se mogao osposobiti značajan broj.

Ukrajinska vojska bi još više bila sretna da iz Francuske dođe što više artiljerije. Uz obećane samovozne haubice Caesar htjeli bi što više tegljenih haubica TRF1. S obzirom na to da je Ukrajini isporučeno šest tih haubica, francuska vojska negdje ima još točno 100 komada.

TRF1 haubice razvijene su još sedamdesetih godina prošlog stoljeća te odavno više nisu suvremene (dužina cijevi im je samo 39 kalibara). Međutim, ukrajinskoj vojsci važnija je kvantiteta nego kvaliteta da pokrije 1300 kilometara dugo bojište.

Jedino bi slanje moćnih aviona moglo donaciju približiti obećanoj cifri od 59 milijardi eura godišnje

Sve ovo do sada nabrojano ne bi ni približno bilo vrijedno 59 milijardi eura, čak ni kad bi se obračunavalo kao da je novo oružje, a ne staro i dotrajalo. Jedini borbeni sustav koji bi lako mogao pogurati vrijednost francuske pomoći do obećanih razina su borbeni avioni Mirage 2000, i to u dvije izvedenice - 2000C i 2000D.

Mirage 2000C je jednosjed optimiziran za zračnu borbu. Prošle godine je France 24 tvrdio da je Pariz razmatrao mogućnost slanja 13 Miragea 2000C Ukrajini. Uz njih bi trebali doći i projektili zrak-zrak. Teško da će Ukrajinci dobiti najnovije projektile MICA jer njih nema dovoljno ni francusko ratno zrakoplovstvo. Ili će ih dobiti tek nekoliko da ruski piloti ne bi mogli biti sigurni čime su naoružani ukrajinski avioni. Stoga će najvjerojatnije u većem broju dobiti starije projektile R.550 Magic (za blisku zračnu borbu) i Super 530D za borbu na srednjim udaljenostima. S tim projektilima Miragei ne bi bitno promijenili odnos snaga nad Ukrajinom.

Stoga ne čudi da ukrajinsko ratno zrakoplovstvo puno više želi višenamjensku dvosjednu izvedenicu Mirage 2000D. Ona može nositi širok asortiman oružja, uključujući krstareće projektile SCALP EG i širok spektar vođenih projektila zrak-zemlja i bombi. Ukrajinci se nadaju da bi mogli dobiti čak 38 Miragea 2000D koji su još u operativnoj uporabi, ali nisu odabrani za modernizaciju.
 

Pročitajte više