Opasan tajfun se približava Japanu: Otkazani letovi, vlakovi ne voze

Foto: EPA/ESA

TAJFUN Trami spušta se danas na zapadni Japan, donoseći obilne pljuskove i snažan vjetar, zbog čega je otkazano više od 1100 letova.

Mnoge željezničke linije, uključujući superbrzi vlak Shinkansen, obustavljene su, a međunarodna zračna luka Kansai je zatvorena od 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu, dok se očekuje da će 24. tajfun u ovoj sezoni pogoditi regiju Kinki kasnije tijekom dana.

Trami je donio obilne pljuskove i jak vjetar na jugu i zapadu Japana te izazvao prekid opskrbe električnom energijom na otocima Okinawi i Kyushu.

Japan je izdao odluku o evakuaciji i upozorenja za oko 700.000 kućanstava u južnom i zapadnom Japanu, a prema lokalnim kompanijama za opskrbu električnom energijom, oko 313.000 kućanstava ostalo je bez struje na otoku Kyushu, a više od 160.000 u prefekturi Okinawi u kojoj se održavaju regionalni izbori.

Ozlijeđeno gotovo 50 ljudi

Japanska televizija NHK javila je da je gotovo 50 osoba ozlijeđeno u južnim prefekturama Okinawi i Kagoshimi.

Ranije u rujnu Japan je pogodio tajfun Jebi, najjača oluja koja ga je pogodila u 25 godina.

Jebi je izazvao najviše plime od 1961. te poplavio zračnu luku u Kansaiju pored Osake koja je danima morala biti zatvorena.

Trami će vjerojatno biti snažan kao Jebi, a "mogao bi biti još snažniji", rekao je predstavnik meteorološke agencije na konferenciji za novinare.

Pročitajte više