Opasnost od dobivanja tumora od rendgena vrlo mala

OPASNOST od dobivanja tumora od običnih rendgenskih zraka ili sve popularnijeg CT-a prosječno iznosi jedan do tri posto, kaže se u istraživanju nedavno objavljenom u Velikoj Britaniji.

Činjenica da rendgenske zrake predstavljaju vrlo mali rizik od dobivanja tumora bila je dobro poznata i prije objavljivanja rezultata toga istraživanja, ali znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu proveli su dosad najdetaljnjiju studiju o tom pitanju.

CT je pregled koji uz pomoć kompjutorski pojačanih rendgenskih zraka daje bolji pregled svih ili određenih dijelova tijela. Takav pregled emitira i bitno veću radijaciju od standardnih rendgenskih zraka.

Istraživanje je provedeno u 15 zemalja, a postotak oboljelih od tumora izazvanih rendgenskim zrakama najniži je u Velikoj Britaniji.

Smatra se da od tumora izazvanih rendgenskim zrakama u Velikoj Britaniji obolijeva 0.6 posto osoba mlađih od 75 godina.

U SAD-u taj postotak iznosi 0,9 posto, a najveći je postotak opasnosti u Japanu gdje iznosti 3,2 posto.

Istraživanjem je obuhvaćena i Hrvatska, a britanski znanstvenici smatraju da rizik od dobivanja tumora zbog izloženosti rendgenskim zrakama u Hrvatskoj iznosi 1,8 posto.

U drugim ispitanim zemljama rendgenske su zrake ?krivci? za manje od dva posto opasnosti od oboljenja: 0,9 posto u Švedskoj, 1,3 posto u Australiji, 1,1 posto u Kanadi i Češkoj, 0,7 posto u Finskoj, 1,5 posto u Njemačkoj, 0,7 posto u Kuvajtu i Nizozemskoj, 1,2 posto u Norveškoj, 0,6 posto u Poljskoj i 1,0 posto u Švicarskoj.

?Mislim da se ljudi zbog ovih rezultata ne moraju brinuti. Ne morate se izlagati rendgenskim zrakama ako korist koju ćete ostvariti nije veća od štete?, smatra profesor radiologije Adrian Dixon.

(Hina) xnab ybcav

Pročitajte više