Opasnost vreba u dubinama Jadrana: Nove vrste otrovnih riba pojavljuju se u hrvatskom moru

S OBZIROM da su se u Jadranskom moru pojavile nove ribe, među kojima je i nekoliko izuzetno opasnih vrsta, splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo počeo je surađivati s Biološkim institutom u Kotoru kako bi zajedno promatrali nove vrste riba u našem moru. Najopasnija riba koja se pojavila u Jadranu dolazi iz porodica napuhača odnosno četverozupki, a latinski joj je zaziv Sphoeroides pachygaster, javlja Slobodna Dalmacija.

Ova vrsta ribe sadrži izuzetno jak i opasan neurotoksin tetrodotoksin koji izaziva paralizu dišnih organa i gotovo momentalno izaziva smrt. Znanstvenici stoga upozoravaju da ovu ribu nipošto ne treba spremati za jelo, iako se u Japanu od nje posebnim procesom sprema delikatesno jelo "fugu".

"Ta je vrsta zabilježena u vodama ispred Budve, ali to nije prvi put jer je u Jadranu evidentirana još 1992. godine. No, izgleda da je u Jadranu sad uspostavljena njena populacija jer se već mogu pronaći i spolno zreli primjerci. Riba uistinu sadrži vrlo opasne i potencijalno letalne toksine", upozorava dr. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov u splitskom Institutu.

Od ostalih opasnih riba, Dulčić izdvaja i Lagocephalus sceleratus, također iz porodice napuhača koja je lani usmrtila najviše osoba u Egiptu i Grčkoj, kao i ribu kostorog (Balitses capriscus) koja je vrlo česa duž Jadrana.

P.V.

Pročitajte više