opatija - otvorena konferencija međunarodne mreže za kulturnu raznolikost

Međunarodna mreža za kulturnu raznolikost (INCD) otvorila je večeras u Opatiji svoju četvrtu konferenciju na kojoj se očekuje sudjelovanje oko 120 sudionika. L

Ova mreža okuplja nevladine organizacije, profesionalne udruge i pojedince iz više od 70 zemalja svijeta. Jedan od njezinih osnovnih ciljeva je lobiranje za donošenje konvencije o kulturnoj raznolikosti, odnosno zalaganje za ravnomjernijom i pravednijom kulturnom razmjenom u doba globalizacije i ubrzane liberalizacije svjetske trgovine.

Na konferenciji u Opatiji, čiji radni dio počinje sutra, razgovarat će se o ulozi civilnog društva i Pokreta za promicanje i zaštitu kulturne raznolikosti.

Konferenciju su otvorili hrvatski ministar kulture Antun Vujić, austrijski pisac Ludwig Laher, potpredsjednik Europske udruge umjetnika i filmski redatelj Hrvoje Hribar, član Europske udruge filmskim redatelja.

Ova konferencija održava se mjesec dana nakon propalog susreta Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Cancunu u Meksiku, kada je INCD objavio otvoreno pismo potpisano od 40-ak umjetnika, kojem oni podržavaju inicijativu te organizacije o donošenju konvencije o kulturnoj raznolikosti. Uz to, tom peticijom se traži od vlada zemalja članica WTO-a da ne potpisuju trgovinske sporazume koji će ograničiti prava država u pomaganju i poticanju rada svojih umjetnika.

Konferencija u Opatiji završava 15. listopada.

(Hina) dsil mć

Pročitajte više