Operacijske sale na splitskom Hitnom kirurškom zatvorene, preko vikenda ugrađena ventilacija

Foto: Index

DVIJE operacijske sale na splitskom Hitnom kirurškom prijemu zatvorene su preko vikenda te je u njih ugrađena oprema za odvod anestetičkih plinova. Sale još neko vrijeme neće biti u funkciji jer se trebaju očistiti nakon radova te atestirati ugrađenu opremu. Operacije će biti prebačene u druge raspoložive operacijske sale. Puštanje sala u rad očekuje se za koji dan.

Sve je napravljeno u popriličnoj diskreciji, a o ugradnji opreme koju su zahtijevali pobunjeni anesteziolozi ništa nije rekao ni doministar zdravlja dr. Dragan Korolija Marinić, koji je u petak boravio u splitskom KBC-u te je zajedno sa sanacijskim upraviteljem dr. Koljom Poljakom održao tiskovnu konferenciju.

Zašto nisu rekli da će oprema biti ugrađena preko vikenda? 

Dr. Poljak je tom prilikom nabrojio sve što je uloženo u bolnicu u posljednje tri godine, no o ugradnji sustava na Hitnom kirurškom nije rekao ni slova. Dr. Korolija Marinić ustvrdio je u petak kako operacijske sale nisu opasne za zdravlje ni pacijenata, ni osoblja. Bio je spreman i sam se operirati kako bi uvjerio u svoje argumente. Ne zna se zbog čega nije rečeno kako će sale biti zatvorene, a tražena oprema ugrađena. Dr. Korolija Marinić inzistirao je da mu netko pokaže dokaz da su opasne po zdravlje.

Šesnaest anesteziologa splitskog KBC-a odbilo je od ponedjeljka raditi u spornim operacijskim salama na Hitnom kirurškom, a do kraja tjedna pridružilo im se još šest kolega.

 

Pročitajte više