Opet cenzura na "HDZ TV-u": Ukidanje Latinice je predizborna poruka!

"ODLUKA o ukidanju Latinice u najmanju je ruku čudna jer je stigla nakon što je programska shema već donesena u prosincu prošle godine. Ne vjerujem da je ta odluka isključivo programski motivirana. Mislim da se radi o poruci u ovo predizborno vrijeme", rekla je za Index novinarka Latinice Ana Jelinić.

Da je ukidanje Latinice za njenu ekipu i ostale zaposlenike HTV-a bio potpuni šok najbolje pokazuje podatak da je Jelinić vijest doznala sa spakiranim koferom u automobilu. Trebala je, naime, danas ići u Beograd i pokupiti izjave za napola dovršeni prilog za emisiju koja je trebala biti emitirana za dva tjedna. Samo da bi doznala kako te emisije, već odobrene i isplanirane, ipak neće biti.

Upravo bi ta iduća emisija mogla biti povod zbog kojeg se Latinica ukida, smatra predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Naime, nakon što su Denis Latin i njegova ekipa proteklih tjedana uglavnom obrađivali nešto lakše teme, emisija koju su pripremali trebala je biti kontroverzna u punom smislu riječi. Već sam naslov Latinice koju nikad nećemo vidjeti govori dovoljno - "Je li rat bio dogovoren?"

"Slistili su sve osim Nedjeljom u 2"

"Ovo je cenzura i udar na slobodu novinarstva", odlučan je bio Duka u razgovoru za Index. Za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva nema nikakve sumnje da je ukidanje Latinice politički motivirano. Niti da je direktiva da se Denis Latin i njegova emisija uklone s javne televizije stigla iz redova vladajućeg HDZ-a.

"Siguran sam da oni koji vode HRT u dosluhu sa strankom žele ukinuti sve što ima neke veze s kritičnim javnim sadržajem, a što bi trebao biti glavni prostor djelovanje javne televizije", kaže Duka. U prilog ovoj tvrdnji predsjednika HND-a svakako ide i ranije najavljeno ukidanje ostalih emisija koje su se drznule kritično postaviti prema vladajućoj strukturi - Poslovnog kluba i Dossiera.hr.

"Slistili su sve osim Nedjeljom u 2", kaže Duka koji tvrdi da je ovo kraj javne televizije. "Ukidanje Latinica i ostalih emisija sa društveno relevantnim sadržajima je ogroman skandal. Mislim da je to jedna politikantska cenzorska odluka koja nije slučajno donesena u izbornoj godini", rekao nam je Duka. Slično mišljenje izrazili su i neki HTV-ovi novinari s kojima smo razgovarali, a koji su nas zamolili da ih ne spominjemo u ovom tekstu.

Vodstvo HRT-a je nelogično i neodgovorno

Sadašnje vodstvo televizije (čiji je mandat odavno istekao i koje, prema mišljenju mnogih zaposlenika, nema legitimitet u svojim odlukama), naime, koristi svaku priliku da drakonski kazni neposlušne novinare koji se usuđuju "talasati" i razmišljati svojom glavom. Ana Jelinić bila je jedina novinarka HTV-ove informativne koja je pristala dati komentar na ukidanje Latinice. Naši ostali sugovornici svoju su zgroženost izrazili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Zaposlenici HTV-a tako se pitaju što to točno znači da je emisiji istekao rok trajanja? "Kako nije istekao rok trajanja Plodovima zemlje, koji se emitiraju već 30 godina, a Latinici jest?", pitanje je koje se često može čuti na hodnicima Prisavlja. Odluka o ukidanju Latinice je apsurdna i neodgovorna, složni su HTV-ovi novinari s kojima smo razgovarali. Apsurdna jer je ponuđeno objašnjenje van svake pameti i jer je iluzorno tražiti od Denisa Latina da osmisli novu unutarnjopolitičku emisiju (koju bi radio s istim timom ljudi) ako im stara nije valjala pa je ukinuta. A neodgovorna jer vladare Prisavlja očito ne smeta razbacivanje novcem poreznih obveznika; pripreme za emisiju na temu "Je li rat bio dogovoren?" već su debelo odmakle, trošio se novac za snimanje i putovanja, naručivali se gosti iz regije... To su, pokazalo se, bila bačena sredstva.

Zaposlenike HTV-a zasmetao je i odnos javne televizije prema Denisu Latinu koji je, voljeli ga ili ne, neupitno jedan od jačih novinarskih brendova HTV-a. Iako su Latin i njegova emisija kroz godine zaradili brojna međunarodna priznanja, na HRT-u prema njemu nisu pokazali ni osnovno zrnce poštovanja. "To je strašno, svugdje drugdje bi Latina držali kao malo vode na dlanu, a pogledajte što mu njegova vlastita kuća radi", zgroženi su naši sugovornici s Prisavlja.

Pročitajte više