Opet gaf: HTV nelegalno u središnjem Dnevniku koristio kadrove konkurentske Nove TV

INFORMATIVA HTV-a pod voditeljskom palicom Hloverke Novak Srzić srlja iz skandala u skandal, a posljednji u nizu nevjerojatnih previda je krađa kadra od konkurentske televizije Nove TV.

Naime, središnji Dnevnik jučer je obrađujući temu oko splitskog gradonačelnika Željka Keruma, razgovarao sa splitskim tajkunom i vlasnikom prve fotelje Dioklecijanova grada telefonskim putem. Ništa u tome ne bi bilo čudno da u vrijeme telefonske izjave HTV nije emitirao kadrove koji pripadaju dojučerašnjoj televizijskoj kući Novak Srzić.

> Tko to još gleda središnji Dnevnik HTV-a?

Kako je zapravo došlo do ovog propusta, odnosno kako je moguće da javna televizija posjeduje i pusti kadrove konkurentske televizije pokušali su objasniti na Prisavlju priznajući pogrešku.

"Glavna urednica zatražila je izvještaj od osoba odgovornih za tu emisiju  a to su urednici Dnevnika Šprajc i Renić te realizator Videc. Nakon što se ustanovi kako je došlo do pogreške i koji su je HTV-ov zaposlenik ili služba prouzročili svakako će se provesti potrebne mjere da se takvo što ubuduće izbjegne", stoji u odgovoru glasnogovornika HRT-a Janosa Roemera za Index.

Također, prema glasnogovorniku riječ je o slici tuđeg studija u sklopu HTV-ovog Dnevnika, a Prisavlje je priznalo grešku u "pripremi i realizaciji konkretne emisije".

Nova TV osudila krađu

"Nevjerojatno je da se javna televizija uz svu infrastrukturu i vojsku kadrova u informativnom programu koju financiraju hrvatski pretplatnici mora 'pomagati' s materijalima Nove TV. Osim što je naš materijal korišten bez dopuštenja i to osuđujemo kao krajnje neprofesionalni čin, pitamo se i kome hrvatski građani danas plaćaju pretplatu kada informativni program komercijalne televizije u potpunosti mora odrađivati posao javne televizije", reagirali su iz Nove TV, a odgovor Indexu na ovaj skandal potpisuje PR manager Vedrana Cvetko.

Podsjećamo kako nekada neprikosnoveni središnji Dnevnik HTV-a, prema najnovijim podacima o gledanosti u ciljnoj skupini od 18 do 49 godina, u posljednje vrijeme "šišaju" ne samo iz konkurentne Nove TV, gdje su većinom i otišli bivši kadrovi, nego ih stiže i informativa RTL-a. U ukupnoj gledanosti, konkurencija Dnevniku doslovno dahće za vratom.

Ravno do dna

Novak Srzić srlja iz afere u aferu, posljednja u nizu je kada se nedavno našla na udaru Hrvatskog novinarskog društva koje smatra kako je objavljivanjem 50-minutnog govora Ive Sanadera na HDZ-ovom skupu u Areni u subotu HTV prekršio Zakon o elektroničkim medijima te da se u tom slučaju radi o prikrivenom oglašavanju.

Prošlog tjedna na sjednici Programskog vijeća stiglo je i priznanje kako Otvoreno, kao najjača politička emisija HTV-a gubi na vjerodostojnost zbog uredničkih propusta.

Pročitajte više