Nemiri na Kosovu: Kod Peći ubijen Srbin, ozlijeđeno osam vojnika KFOR-a

CIJELI dan danas traju nemiri na sjeveru Kosova gdje vojnici KFOR-a uklanjaju barikade koje su postavili lokalni Srbi.

U selu Dobruša kod Peći oko 12,30 sati jedan Albanac je pucao na trojicu Srba, od čega je preminuo 47- godišnji Miško Komatina, prenosi beogradski Blic. Bolničke ekipe primile su 22 ozlijeđene osobe koje su se usprotivile snagama KFOR-a tijekom uklanjanja barikada.

Jake snage KFOR-a počele su rano jutros uklanjati barikade u blizini graničnog prijelaza Brnjak na Kosovu, koje su prije više od mjesec dana postavili lokalni Srbi.

Nešto prije šest sati oklopnim su transporterom uklonili jedan kamion na barikadi, a u pokušaju potiskivanja prosvjednika upotrijebili su i suzavac. Situacija je napeta. Prema informacijama oko 13,30 sati, vojnici KFOR-a su digli bodljikavu žicu, tako da su fizički odvojeni od prosvjednika, lokalnih Srba.

Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su kontrolu nad prijelazom Brnjak, a potom ga i otvorili za promet. KFOR-ovci novinarima, koji su se okupili u velikom broju, ne dopuštaju snimanje, barem tako tvrde srpski reporteri na terenu.

Osam ozlijeđenih KFOR-ovaca: Sami se poprskali suzavcem?

Iz KFOR-a su priopćili da je ozlijeđeno osam njihovih vojnika, ali ne od sukoba s prosvjedicima. Srpski mediji nagađaju da su se KFOR-ovci sami ozlijedili, odnosno da su se nehotično poprskali suzavcem dok su pokušavali rastjerati ljude s graničnog prijelaza.

Tadić dao izjavu usred noći: Zahtijevam od KFOR-a da su suzdrži od upotrebe sile

Boris Tadić dao je u 4:15 sati izjavu Tanjugu. "Zahtijevam od KFOR-a i Euleksa da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju našeg naroda na Kosovu. Ne interesima njihovih stranačkih šefova, koji i ovo pitanje dnevno politički instrumentaliziraju u svrhu nekih budućih izbora", kazao je Tadić.

Reporter Radiotelevizije Srbije (RTS) javlja da su blokirali i signal nekih mobilnih mreža, a navodi se i da KFOR prijeti silom ako se prosvjednici ne raziđu.

Srbi se "preventivno okupljaju" na Jarinju

Vojnici NATO-a su postavili zaštitni kordon između prosvjednika i barikade i nakon toga su je krenuli demontirati. Zadnji rok koji su dali lokalnim Srbima da to sami učine istekao je sinoć.

Na prijelazu Jarinje situacija je jutros bila mirna, ali Srbi su se počeli okupljati u sve većem broju. KFOR se odlučio na uklanjanje najlošije utvrđenih barikada. Na Brnjaku, naime, nema zidanih barikada i gomile građevinskog materijala kao na Jarinju.

Kod bacanja suzavca ozlijeđeno 20-ak osoba

Vlada Srbije danas je pozvala sve pripadnike međunarodnih misija na suzdržanost i da ne upotrebljavaju silu, a lokalno stanovništvo da ne reagiraju na provokacije kako bi se izbjegli incidenti. Oko 16,40 sati Ministarstvo obrane Austrije je izvijestilo da su tijekom uklanjanja barikada na sjeveru Kosova ozlijeđena dva njihova vojnika u sastavu KFOR-a.

Na području Zubin Potoka je KFOR u popodnevnim satima bodljikavom žicom ogradio prostor koji smatraju svojom zonom kod barikade u Jagnjenici. Tijekom razvlačenja žica ozlijedio se jedan pripadnik KFOR-a, izvještava Tanjug. Tijekom pokušaja da se uklone barikade kod mjesta Jagnjenica, vojnici KFOR-a su koristili suzavac te je lakše ozlijeđeno 20-ak osoba.

Pročitajte više