KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Opet novi rekord, samo u Splitsko-dalmatinskoj 103 novooboljelih, u Zagrebu 53

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U PROTEKLA 24 sata zabilježeno je 265 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1841.

Među njima je 135 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. 

Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 7594 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 169 preminulo, a 5584 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 6446 osobe. Do danas je ukupno testirano 146 168 osoba, od toga 1647 u posljednja 24 sata.

Najgora situacija je u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je jučer bilo 75 novooboljelih, a danas čak 103 što je rekord.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 14 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

Stanje po županijama
(na popisu su županije koje su danas objavile podatke o koronavirusu)

  • Primorsko-goranska - 4 nova
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Istarska - 9 novih
  • Sisačko-moslavačka - 3 nova
  • Vukovarsko-srijemska - 5 novih
  • Virovitičko-podravska - 1 novi
  • Koprivničko-križevačka - 1 novi
  • Ličko-senjska - 7 novih
  • Grad Zagreb - 53 nova
  • Osječko-baranjska - 2 nova
  • Brodsko-posavska - 18 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 103 nova
  • Šibensko-kninska - 32 nova
  • Zadarska - 14 novih
  • Međimurska - 1 novi
  • Zagrebačka - 12 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 13 novih
  • Varaždinska - 1 novi
  • Bjelovarsko-bilogorska - 2 nova
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Karlovačka - 1 novi

NOVE INFORMACIJE IZ MINUTE U MINUTU SMO DO 14 SATI PRATILI NA INDEXU

14:00 U protekla 24 sata zabilježeno je 265 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1841, objavio je Nacionalni stožer. Umrla je jedna osoba.

13:45 Karlovačka

Karlovačka županija u protekla 24 sata broji jednu novoboljelu osobu od koronavirusa no iz Stožera civilne zaštite napominju da su dobili tek dio nalaza, a ostali se rezultati testiranja očekuju tijekom dana. Radi se o mlađoj ženskoj osobi iz Karlovca koja je kontakt već prije oboljele osobe te se nalazila u samoizolaciji, navodi se u izvješću. 

13:41 Krapinsko-zagorska

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 1 nova osoba zaražena koronavirusom (područje Grada Zaboka). U istom razdoblju zaprimljena su 34 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 1 uzorak. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 14.

13:40 Bjelovarsko-bilogorska

"Jučer je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirano 19 osoba i dva su nalaza pozitivna.

Jedna osoba kontakt je ranije zaraženih covidom-19 u našoj županiji i bila je u samoizolaciji dok je druga novozaražena osoba testirana u našoj županiji, ali ima prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije i nije kontakt ranije oboljelih od koronavirusa.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom."

13:37 Varaždinska

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 60-godišnjem muškarcu koji je svoju izloženost ostvario na svadbi održanoj prošli vikend u ivanečkom kraju, blage je kliničke slike i liječi se kod kuće. S navedene svadbe već su sada potvrđena dva pozitivna slučaja, a čekaju se nalazi za još sedam osoba. Stotinu uzvanika s te svadbe je u samoizolaciji.

13:25 Dubrovačko-neretvanska

"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 osobe (dvije muške i jednoj ženskoj) iz iste obitelji iz Zagreba koji su testirani pozitivni kod nas, ali se više ne nalaze u našoj županiji. Iz Dubrovnika su zabilježena 4 nova slučaja i to 3 osobe (jedna muška i dvije ženske) iz iste obitelji koji su kontakti ranije poznatog slučaja, te 1 ženska osoba također kontakt poznatog slučaja.

Jedna muška osoba iz Dubrovačkog primorja zaražena je kao kontakt ranijeg slučaja, a epidemiološka veza se utvrđuje za jednu žensku osobu iz Konavala, mušku iz Župe dubrovačke te jednu mušku osobu iz Zažablja. Jedna muška osoba iz Zagreba koja trenutno boravi u Orebiću zaražena je kao kontakt ranijeg slučaja kao i muška osoba iz Stona.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8006 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 389 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđena kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 59 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH."

13:00 Presica splitskog stožera

U tijeku je presica Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

"Splitsko-dalmatinska županija broji stotinjak novozaraženih, priliv novozaraženih se nastavlja, tu prednjači Imotska krajina. Većina novozaraženih su mladi ljudi, određeno vrijeme očekujemo blagi porast", rečeno je na konferenciji. >Opširnije

Video: Dalmacija danas

12:42 Zagrebačka

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do petka, 21. 8. 2020., do 11 sati evidentirano je 345 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o 12 osoba više, a jedna osoba je izliječena. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 89 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo.

12:37 Međimurska

Od jučer su testirane 62 osobe, 61 nalaz je negativan i 1 pozitivan.

U Međimurskoj županiji je s današnjim danom 26 aktivnih slučajeva, svi su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom, u samoizolaciji, čime je Međimurje i dalje županija bez lokalne transmisije virusa.

U samoizolaciji je 220 osoba. Riječ je o osobama pozitivnim na koronavirus te njihovim kontaktima.

12:20 Zadarska

U Zadarskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih dijelom je riječ o obiteljskim kontaktima, a dijelom o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Među novozaraženima je i jedan djelatnik Opće bolnice Zadar čiji su kontakti stavljeni u samoizolaciju.

U samoizolaciji je trenutno 488 osoba, nadzor je istekao za njih 5021, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 250 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su četiri kršenja mjere samoizolacije.

12:10 Šibensko-kninska

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 32 osobe oboljele su od zarazne bolesti COVID-19: 28 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije, 16 na području Grada Šibenika, 5 na području Grada Vodica, 3 na području Grad Knina, 2 na području Grada Drniša te po jedna osoba u Murteru i u Kistanjama. Četvero novooboljelih trenutno boravi na području županije, dok im je prebivalište drugdje. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 455 osoba: 451 osoba je kontakt oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 134 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 126 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:49 Splitsko-dalmatinska

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 582 obrađena testa danas su 103 novooboljele osobe pozitivne na COVID-infekciju, i to iz Makarske 7, Sinja 2, Vrlike 1, Solina 1, Trilja 2, Jelse 2, Splita 41, Lokvičića 5, Prološca 9, Lovreća 6, Zmijavaca 2, Runovića 4, Podbablja 4, Ciste Provo 3 i Imotskog 14 osoba.

Od 103 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 35 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1236 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 18 COVID-pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se dvije osobe nalaze na respiratoru. Dvije osobe se nalaze u karanteni, od toga jedan hrvatski državljanin i jedan strani državljanin.

11:44 Brodsko-posavska

"Po prvi puta imamo značajno povećanje oboljelih" rekao je zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Damir Mirković.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 18 novooboljelih na području naš županije. Od tih 18, devet je vjerojatno mjesto zaražavanja more, a pet su kontakti prethodno pozitivnih osoba, dvije osobe su vjerojatno kontakti, to još istražujemo i za dvije osobe ne znamo gdje su se zarazili", rekao je dr. Cvitković.

11:17 Osječko-baranjska

Za područje Osječko-baranjske u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 217 uzoraka (190 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 27 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a) od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Obje novozaražene osobe su iz Osijeka, a u dobi su od 20 i 21 godine.

U zadnja 24 sata samoizolacija je određena za 12 kontakt-osoba novooboljelih pa je sada pod tom mjerom ukupno 275 osoba. Kao i prethodnog dana, u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru.

11:09 Grad Zagreb

U Zagrebu je testirano 596 osoba od kojih je 53 pozitivno na koronavirus. Od toga se 25 vratilo s ljetovanja, 14 su kontakti od prije pozitivnih osoba, za 6 je epidemiološka obrada u tijeku, za 5 se ne zna gdje su se zarazili, a tri su importirani slučajevi iz BiH. Trenutno je 518 aktivnih i 1050 u samoizolaciji.

11:04 Đikić: Virus se širi i to je vrlo opasna situacija

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je povećan broj novozaraženih u Hrvatskoj. "To su ozbiljni brojevi", kazao je za N1.

"Kontinuitet nam govori da smo u ozbiljnoj fazi i ta faza ne pada, virus se širi i to je vrlo opasna situacija. Nismo se dobro pripremili, trebali smo imati više testiranja i aktivirati turiste da se testiraju. Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana", rekao je Đikić za N1.

10:22 Ličko-senjska

"Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba. Jedna oboljela osoba s područja je grada Novalje. Dvije oboljele osobe s područja općine Perušić kontakti su ranije potvrđene oboljele osobe. Dvije oboljele osobe su s područja općine Plitvička Jezera koje trenutno borave u privatnom smještaju u izolaciji na području Zadarske županije.

Ostalih dvoje oboljelih su s područja Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije, a na našem području koriste izolaciju u privatnom smještaju. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 44 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 13 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području. U protekla 24 sata testirano je 25 osoba."

10:04 Koprivničko-križevačka

Video: Epodravina

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je u posljednja 24 sata registrirana jedna novooboljela osoba koja je kontakt ranije zaražene osobe s đurđevačkog područja. U ovom trenutku na području Županije imamo 9 aktivnih slučajeva te 30 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije.

10:00 Jučer je u Zagrebu bilo 44 novooboljelih od koronavirusa. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", upravo je rekla kako će danas taj broj biti i veći. Detaljnije će se saznati na presici u 11 sati.

9:50 Virovitičko-podravska

Student s područja Virovitičko-podravske županije novoinficirana je osoba virusom SARS-CoV-2. On ima blage simptome bolesti, na kućnom je liječenju, utvrđuje se gdje se zarazio.

Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije pozivaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. Broj testiranih u posljednja 24 sata je bio 29 (28 negativnih i jedan pozitivan), a od početka epidemije u VPŽ-u on je trenutno 2734.

U samoizolaciji nalaze se 63 osobe koje su povezane s trenutno zaraženima. Podsjetimo, od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 43 osobe su se zarazile koronavirusom. Od toga ih je 11 trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac umro.

9:35 Od ranog jutra u Nastavnom zavodu Andrija Štampar u Zagrebu velike su gužve. Ljudi čekaju na testiranje.

9:25 Vukovarsko-srijemska

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje i 1 osoba strani državljanin, s boravištem u Cerni), a 1 osoba je preminula. 

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 579, od kojih je 436 osoba izliječeno, a ukupno je 9 preminulih. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog covida-19. U protekla 24 sata testirane su 72 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 7386. U samoizolaciji na području županije je 200 osoba.

9:12 N1 neslužbeno doznaje da će Stožer ovih dana produljiti mjeru vezanu uz noćne klubove, prema kojoj oni ne mogu raditi dulje od ponoći.

9:10 Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 14 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

9:07 Sisačko-moslavačka

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, jedna s područja grada Kutine i jedna s područja grada Siska. Trenutno su na području županije dvadeset i tri aktivna pacijenta koja boluju od ove zarazne bolesti.

9:00 Istarska

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 316 uzoraka briseva (220 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 9 pozitivno.

Kod 8 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije i bliski su kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (4 su povezana s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 4 su obiteljski i bliski kontakti). Jedna osoba je dulje vrijeme boravila u srednjoj Dalmaciji.

Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 57 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 164 osobe.

8:59 Primorsko-goranska

U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije zabilježene su četiri novozaražene osobe, a tri su osobe ozdravile. Novozaraženi su mlađi ljudi i kontakti prethodno zaraženih. Samo jedan od njih je austrijski turist koji se već vratio u matičnu zemlju.

8:50 Požeško-slavonska

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih. Na posljednjem testiranju bio je 61 uzorak, svi uzorci su negativni. Trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze koronavirusom, 10 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 67 osoba, a ukupno je testirana 4691 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:29 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je velike regionalne razlike u borbi protiv koronavirusa. "Dalmatinci imaju malo opušteniji mentalitet, mediteransku opuštenost. Ljudi se pozdravljaju, ostvaruju bliske kontakte, kao da su zaboravili da je u tijeku epidemija", rekao je za Jutarnji list.

8:10 Naš ugledni znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade RH, prof. dr. sc. Gordan Lauc, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako on smatra da to nije loše jer sada imamo nekoliko novih spoznaja koje smo stekli u posljednjih nekoliko tjedana. >Opširnije

Splitsko-dalmatinska županija najveće žarište

Jučer je najgore brojeve imala Splitsko-dalmatinska županija koja je trenutno najveće žarište. Načelnik lokalnog Stožera Luka Brčić kazao je kako je to rezultat turističke sezone koja uz pozitivne donosi i negativne učinke.

Lauc smatra da je otvaranje zbog sezone donijelo više zaraženih, ali i oporavak gospodarstva jer je turistička sezona bila bolja od očekivanja.

Hrvatska na crvenim listama

Zbog povećanog broja zaraženih jučer su Slovenija i Velika Britanija stavile Hrvatsku na crvenu listu. To znači da će putnici iz Hrvatske koji dolaze u Veliku Britaniju morati u samoizolaciju 14 dana, objavio je u četvrtak britanski ministar prometa.

Kako je pojasnio glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin, slovenski državljani koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj moraju se vratiti u Sloveniju najkasnije u ponoć s ponedjeljka na utorak kako ne bi morali ići u 14-dnevnu karantenu.

Oni pak koji u Hrvatsku odu nakon petka morat će u 14-dnevnu karantenu, bez obzira na njihovu dob ili područje u Hrvatskoj u kojem su boravili.

Slovenska vlada najavljivala je ovog tjedna da će rok za povratak bez karantene za turiste u Hrvatskoj isteći krajem tjedna, no Kacin je pojasnio da je rok produžen kako bi se onima koji se budu kasnije vraćali i možda našli u koloni pred granicom zbog očekivane gužve dalo više prilike da izbjegnu karantenu.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs ipak je pozvao Slovence da ne čekaju ponedjeljak i zadnji trenutak za povratak u zemlju.

Njemačka je izdala upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na covid-19, a vrijeme koje provedu čekajući rezultat su dužne provesti u samoizolaciji.

Takvu je odluku ranije donijela i Austrija, ali za cijelu Hrvatsku.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više