Opet rat: Đikić napušta MedILS i svoj laboratorij seli u Frankfurt zbog "Radmanovih laži"

IAKO su obojica vrhunskih znanstvenika dala intervju za Slobodnu Dalmaciju nakon objave reagirao je Đikić kazavši kako napušta MediLS zbog Radmanovih "insinuacija i laži".

"Insinuacije i laži prof. Miroslava Radmana iznesene u članku u Slobodnoj Dalmaciji da u sprezi  s gospodinom Tedeschijem imam namjeru preuzeti MedILS šokirale su me i ražalostile", kaže Đikić u priopćenju dodajući kako je direktor dva vrhunska instituta u Frankfurtu pa je gotovo nemoguće da vodi još jedan institut Hrvatskoj.

"Uz to, uvijek sam isticao da je moja uloga u MedILSu volonterska, inicijatorska te prvenstveno vezana uz osposobljavanje znanstvenika kako bi oni posredstvom transparentnih međunarodnih natječaja u što skorijem roku mogli samostalno raditi u Institutu. Na MedILSu sam radio volonterski, za svoj rad nisam primao novčanu naknadu te nisam prihvatio niti jednu ponuđenu vodeću ili administrativnu poziciju, osim znanstvenog rada s mladima", tvrdi Đikić i kaže kako je sam financirao najveći dio rada vlastitog laboratorija.

"Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam prekinuti profesionalnu suradnju s MedILSom i povući Laboratorij za tumorsku biologiju s Instituta. Odluka je konačna i anulira sve opcije o daljem angažmanu u Institutu. Ta odluka mi doista teško pada jer sam iskreno i energično pomagao u stvaranju MedILSa u kojem će mladi u Hrvatskoj imati priliku raditi vrhunsku znanost. No u sadašnjim okolnostima to je jedina ispravna odluka za mene osobno, moju obitelj i moju znanstvenu karijeru u inozemstvu", dodaje Đikić koji se zatim osvrnuo na situaciju u MedILS-u tvrdeći kako na institutu postoji čitav niz problema od nedostatka odgovornosti, netransparentnosti vođenja, nepoštivanja dogovora, itd.

"Radman pokušava prikriti vlastite slabosti"

"Prof. Radman pokušava medijskim manipulacijama o 'preuzimanju Instituta sovjetskim metodama' pritajiti vlastite slabosti i probleme, a koje je kao ravnatelj MedILSa generirao u nekoliko proteklih godina", nastavlja Đikić s optužbama dodajući kako su sve dosad uloženo u Institut platili građani i privrednici Republike Hrvatske. "Nažalost, Prof. Radman u posljednjih pet godina kroz grantove ili donacije iz inozemstva nije osigurao niti jedan euro sredstava kojim bi se financirao rad MedILSa. Premda je upravo to bilo njegovo obećanje te sporazumom preuzeta obveza", nastavlja Đikić.

Đikić piše kako se s druge strane uspješni laboratoriji napuštaju Split, navodeći primjer laboratorija dr. Bojana Žagrovića koji je pribavio natječajima 450 tisuća eura za rad a zatim otišao u Beč. Isto tako i Đikićev Laboratorij tumorske biologije u koji je uloženo 250 tisuća eura iz njemačkih fondova odlazi u Frankfurt.

Đikić traži odgovore na pitanja tko je odgovoran i zašto najuspješniji napuštaju Institut

"U Hrvatskoj, gdje kriza pogađa sve slojeve društva, otužno i deplasirano zvuče kritike prof. Radmana upućene donatorima, gradu Splitu i Vladi RH da “nisu učinili dovoljno za njega” i da radi toga odlazi iz Hrvatske. Zar Vlada nije uložila preko 35 milijuna kuna, grad Split dao na korištenje najvredniju lokaciju u Splitu za sljedećih 40 godina, a donatori financirali rad Instituta u zadnje tri godine. Prijetnje o prijenosu Instituta u Saint Tropez isprazne su jer ne postoji "dvorac" koji godinama čeka na preseljenje MedILSa iz Splita, niti postoje međunarodne znanstvene agencije ili institucije (ERC, FP7-EU) koje žele financirati istraživanja "eliksira života" u tom dvorcu", pita se Đikić te dodaje kako donatori i građani RH imaju pravo dobiti odgovore na pitanja od prof. Radmana, te u priopćenju navodi pitanja na koja traži odgovore:

- Što se događa u MedILSu u zadnjih 5 godina i tko je odgovoran za trenutačno loše stanje?
- Zašto najuspješniji znanstvenici napuštaju Institut?
- Zašto nije ispunio svoje obveze potpisane Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama s Vladom RH i gradom Splitom od 07.01.2006. godine?
- Zašto nije donio sredstava iz međunarodnih fondova za rad instituta?
- Zašto nije formirano Vijeće donatora i Povjerenstvo za praćenje provedbe Sporazuma?
- Zašto stalno slušamo kritike drugih u Hrvatskoj, a ne postavlja se pitanje odgovornosti osobe koja drži sve vodeće funkcije u Institutu?
-  Hoće li se prof. Radman prisjetiti da je MedILS od svog početka bio osnovan kao neprofitni znanstveni institut, a ne privatni?
 - MedILS su zajednički stvarali svojim znanjem, energijom i novcem brojni stručnjaci koje je prof. Radman molio za pomoć. Zašto te stručnjake sada izbacuje iz MedILSa? Hoće li se njihovi postignuti rezultati preko noći „privatizirati“ u ruke novih vlasnika MedILSa?
- Prof. Radman je u medijima obećavao da će MedILS biti kreativni znastveni orkestar bez dirigenta. Kakav je to kreativni ambijent za znanstvenike ukoliko "moraju šutjeti i slušati što im vlasnici govore", a ako ne slušaju onda mogu otići iz instituta?
- Ukoliko prof. Radman uistinu želi osnovati svoj privatni institut može to učiniti bilo kada, no prije toga treba prekinuti Sporazum s Vladom RH i gradom Splitom o MedILSu, te sam plaćati prostor i troškove instituta, a ne uzimati novac građana RH za svoj privatni institut.

"Na kraju, usprkos svim navedenim problemima želim istaknuti da je za Split i cijelu Hrvatsku nužno stvoriti međunarodno prepoznati, neprofitni znanstveni institut. Iako u dosadašnjem radu u MedILSu nismo uspjeli dostići te standarde nadam se da će se takav institut ipak ostvariti u Splitu", zaključuje Đikić.

Pročitajte više