Opljačkani Banski dvori

IZ ZGRADE Banskih dvora nestale su četiri umjetničke slike, među kojima su i tri vrijedna djela poznatog hrvatskog slikara Mencija Clementa Crnčića. Ukradene slike nalazile su se u kabinetima trojice potpredsjednika Vlade Gorana Granića, Slavka Linića i Ante Simonića.

Nestanak vrijednih slika otkriven je početkom ovog tjedna, a policiji je prijavljen tek u srijedu. Kada su slike ukradene, ne zna se točno, jer su na mjesta ukradenih slika stavljene druge slike. Nestanak je prvi primijetio jedan savjetnik u Vladi koji je uočio da je u njegovom kabinetu zamijenjena jedna od slika. Nakon toga je otkriveno da su nestala i tri Crnčićeva platna iz kabineta potpredsjednika Granića, Simonića i Linića.

Sve umjetnine u zgradi Vlade, pa tako i ukradene slike, registrirane su i procijenjene, no nije poznato kolika je vrijednost ukradenih slika. Prema nepotvrđenim informacijama, jedno od Crnčićevih djela procijenjeno je na oko 120 tisuća kuna.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić potvrdila je da je policiji prijavljen nestanak slika iz Banskih dvora te da je kriminalistička obrada u tijeku. Zbog istrage u MUP-u nisu željeli govoriti o detaljima.

Najveća krađa slika u vlasništvu države dogodila se nakon promjene vlasti 1990. godine. Tada je u zgradi Sabora pronađeno desetak praznih okvira iz kojih su izvađene vrijedne slike. Još uvijek nije otkriveno tko je ukrao slike, a čak se ne zna o kojim je umjetničkim djelima riječ.

Pročitajte više