Opljačkanu ljubljansku banku opsjedaju ogorčeni komitenti

PEDESETAK policajaca i kriminalista nastavlja danas rad na istrazi do sada najspektakularnije pljačke u Sloveniji, u kojoj je u noći s ponedjeljka na utorak ispražnjeno oko 420 sefova SKB banke u središtu Ljubljane.

Slovenska televizija STV javila je na svojim Internet stranicama kako postoji mogućnost da je opljačkano do 500 sefova, a ukupan razmjer štete bit će objavljen nakon potpune evidencije svih opljačkanih sefova.

SKB Banka je jutros na svojim Internet stranicama objavila nepotpuni popis od oko 320 sefova u koje su pljačkaši pokušali provaliti, a konačna brojka orobljenih sefova očekuje se do kraja dana.

Banku danas opsjedaju ogorčeni komitenti, nezadovoljni najavama da će im iz osiguranja biti zajamčen povrat vrijednosti preračunato do 50.000 kuna, ako ne dokažu da su u sefu imali više.

Policija pak ne otkriva kako protječe istraga o pljački, o kojoj je odmah bio obaviješten i ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate, koji se nalazio u inozemstvu.

Slovenski mediji u srijedu navode da je policija nedaleko Ljubljane otkrila spaljeni kombi koji je primijećen u blizini banke u vrijeme pljačke i kojim su, kako se pretpostavlja, kriminalci pobjegli.

Cvetka Selšek, direktorica SKB banke koja je u vlasništvu francuske skupine Societe Generale, izjavila je da dva čuvara, koje su maskirani napadači naoružani dugim oružjem iznenadili u ponedjeljak oko 23 sata, nisu mogli ništa učiniti jer su se kriminalci po protokolu najavili kao vlasnici sefa, pri čemu su upotrijebili i odgovarajuće sigurnosne kodove, što govori da je bila riječ o izvanredno organiziranom poduhvatu.

Službenici osiguranja su zbog toga bili sigurni da se radi o običnim klijentima, koji im po ničem nisu bili sumnjivi. Policija je pak objavila da se radi o većem broju pljačkaša, koji su po ulasku onesposobili čuvare i zavezali ih, nakon čega su strojem za zavarivanje otvorili veći broj sefova.

Pri tome je jedan od čuvara lakše ozlijeđen, a razbojnici su sefove praznili do 6 sati ujutro, nakon čega su u nepoznatom smjeru pobjegli automobilom jednog od čuvara.

Depo za sefove SKB banke za korisnike je, za razliku od nekih drugih, dostupan 24 sata na dan.

Kako u srijedu navode mediji, opljačkano je oko 420 sefova s neutvrđenom količinom novca, dragocjenosti i vrijednosnih papira, a neki od vlasnika koji su se nakon pljačke okupili oko banke navode da su potpuno upropašteni.

Najviše kritika u javnosti izazivaju izviješća o navodno slabo organiziranoj službi sigurnosti koja je dovela do pljačke. Pljačkaši su navodno sefove aparatima za varenje otvarali cijelu noć, ali se o vrijednosti odnesenoga, s obzirom da sadržaj sefa ne treba prijavljivati, može samo nagađati.

(Foto: POPTV)

Pročitajte više