Oporba: HRT-u je potrebna dubinska reforma i neovisnost od politike

Ilustracija: PIXSELL/Luka Stanzl

U SABORSKOJ raspravi o Prijedlogu odluke o razrješenju člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) oporbeni zastupnici su danas kritizirali rad HRT-a ustvrdivši kako mu je potrebna reforma i neovisnost od politike jer djeluje kao glasilo vladajuće stranke.

U prilog toj ocjeni zastupnica Marijana Puljak (Klub Centar-Glas) u raspravi je istaknula i kako je to potrebno učiniti radi hrvatskih građana koji plaćaju RTV pristojbu. Ona smatra da HRT-u nedostaju i emisije magazinskog tipa koje imaju neke druge televizije.

O cenzuri na HRT-u

Njezine tvrdnje odbacio je Goran Ivanović (klub HDZ-a) rekavši kako je svojom raspravom uvrijedila zaposlenike HRT-a koji časno i pošteno rade svoj posao. Andreja Marić (klub SDP-a) najavila je kako neće podržati predloženu odluku izrazivši nezadovoljstvo što se saborske sjednice ne prenose u cijelosti, već samo manjim dijelom tijekom prijepodneva. 

U raspravi su iznesene tvrdnje da postoji cenzura na HRT-u, upozoreno je na "neriješen slučaj seksualnog zlostavljanja bez epiloga" te na tvrdnje neimenovane bivše novinarke HRT-a koja je odlazeći s HRT-a navodno rekla da ju je sram reći gdje je radila.

Inače, Prijedlog odluke o razrješenju člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije predložio je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a odnosio se na zahtjev za razrješenje Davora Zoričića s 27. travnja 2023. na osobni zahtjev radi odlaska na novu dužnost. 

Prijedlogom odluke o imenovanju predsjednika i članova Nacionalnog vijeća za sport za predsjednicu Vijeća predložena je Danira Bilić, a za članove judašica Sanda Čorak, bivši vaterpolist Ivan Milaković, bivši gimnastičar Mario Možnik, bivši reprezentativni golman Stipe Pletikosa, taekwondo trener Toni Tomas i bivši košarkaški reprezentativac Stojko Vranković.

SDP-ovka upozorila na neravnomjernu zastupljenost žena među kandidatima

Na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora za članstvo u Vijeću predložen je Mario Meštrović, na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, Hrvatskog sportskog saveza Oliver Lušić, Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Lušić, Hrvatskog školskog sportskog saveza Ivan Dujić te na prijedlog kinezioloških fakulteta Mario Baić.

Andreja Marić (klub SDP-a) upozorila je na neravnomjernu zastupljenost žena među kandidatima, kao i pojedinih sportova, te pozvala da se njezine primjedbe uzmu u obzir pri izboru idućeg sastava Vijeća.

Članovi Vijeća imenuju se na mandat od četiri godine, a imenuje ih i razrješava sabor. Potporu prijedlogu imenovanja dao je Luka Brčić (klub HDZ-a).  

Pročitajte više