Oporba: Lex AP je zakon opasnih namjera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uoči sutrašnje saborske rasprave o konačnom tekstu izmjena Kaznenog zakona, nazvanog Lex AP saborska oporba poručila je kako je i dalje riječ o zakonu opasnih namjera kojim se ograničavaju medijske slobode.

Socijaldemokrati ocjenjuju licemjernim što se vlada koristi femicidom kako bi opravdala ograničenje medijskih sloboda, naglašavajući kako i najmanje nazadovanje demokratskih standarda nije prihvatljivo. Femicid je samo smokvin list za opasni Lex AP, ističu.

"Ništa se nije promijenilo naknadnim ublažavanjem da se novinare neće moći zbog objave informacija kazneno goniti. Vlada će propisivati tko će procjenjivati je li nešto javni interes ili ne, to je neprihvatljivo i veliki korak nazad u demokratskim standardima ove zemlje", kazao je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

"Zakon opasnih namjera"

Da je ublaženi Lex AP i dalje zakon opasnih namjera i udar na slobodu medija, smatra također Urša Raukar-Gamulin (Možemo). "Tražimo da se briše kompletni članak 307a", poručila je.

Sandra Benčić (Možemo) kazala je kako je potpuno jasno da istraga, odnosno tzv. prethodni postupak, postaje zapravo de facto tajan jer su kazne iste za odavanje informacija iz tajnih i nejavnih postupaka.

U Možemo smatraju i da je Plenković doveo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika samo kako bi spasio HDZ-ovce od istraga i kaznenog progona, a možda i da spasi samoga sebe.

Suverenist: Plenković se suprotstavlja europskim institucijama radi osobne sigurnosti

Da Plenković spašava sam sebe drži i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) . "Donosi Lex AP jer se boji informacija koje bi ga mogle povezati sa SMS porukama iz mobitela Josipe ex Rimac", kazao je.

"On se suprotstavlja europskim institucijama radi osobne sigurnosti", dodao je Pavliček, odbacivši tezu da se Plenković tim sukobom želi dodvoriti desnici.

SDP-ovka Glasovac: Plenković je u strahu od gubitka izbora skinuo masku europskog lica...

Sabina Glasovac (SDP) rekla je da je Plenković u strahu od gubitka izbora skinuo masku europskog lica koje poznaje visoke europske demokratske standarde.

"Nakon uništavanja hrvatskih neovisnih institucija, prije svega onih antikorupcijskih, odlučio se obračunavati i s uredom Europskog javnog tužitelja", ustvrdila je.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić zaključuje kako su politički akteri pred jednostavnim, testom - jesu li za pravnu državu ili za državu kriminala, jesu li za Lex AP i Turudića kao instrument u provedbi ili nisu. Složio se s tezama da je Lex AP potencijalno smrtni udarac novinarstvu.

Pročitajte više