Oporba napustila sabornicu, nula glasova za Žužulovu smjenu

PRIJEDLOG triju oporbenih klubova da se ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu izglasa nepovjerenje zbog upletenosti u aferu Imostroj, nije u četvrtak navečer dobio ni jedan zastupnički glas u Hrvatskom saboru.

Naime, oporba je uoči glasovanja napustila sabornicu, nezadovoljna činjenicom da predsjednik Sabora Vladimir Šeks nije udovoljio njihovu zahtjevu za poimeničnim glasovanjem.

HDZ-ovac Luka Bebić istodobno je, naime, zatražio glasovanje dizanjem ruku, pa je Šeks zaključio da je riječ o dva, jednako vrijedna članka saborskog Poslovnika, te predložio da zastupnici glasuju o tomu kako će glasovati.

Nakon desetominutne stanke, određene na prijedlog Kluba SDP-a, HSS-ovac Zlatko Tomčić zatražio je da zastupnici poimenično glasuju o tomu kako će glasovati o načinu glasovanja.

I Tomčićevu prijedlogu Bebić je suprotstavio svoj prijedlog da se o svemu glasuje dizanjem ruku.

"Ne razumijem čemu ovo iskazivanje snage. Prvi put u povijesti hrvatske države predsjedavajući je odbio zahtjev za poimeničnim glasovanjem. Nadam se da to nije uvod u nova ukidanja zastupničkih prava", poručio je Šeksu SDP-ovac Ivica Račan.

Oporbenjaci su zatim napustili sabornicu, s izuzetkom dvojice HSP-ovaca Ante Đapića i Vlade Jukića, te Librina zastupnika Vilima Hermana. Kad je prebrojavanjem utvrđeno da je nazočno 79 zastupnika, dvojica više nego što je potrebno za kvorum, HSP-ovci i Herman su također napustili sabornicu.

Šeks je zatim dao na glasovanje prijedlog za razrješenje ministra Žužula, za koji, na kraju, nitko nije glasovao, a Šeks od zastupnika nije zatražio da se izjasne tko je protiv prijedloga, a tko je suzdržan.

Žužul je, u završnoj riječi, prije glasovanja ponovio da svoj položaj nije iskoristio za pribavljanje materijalne koristi svojoj obitelji, pozivajući Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa da se, kad ponovno profunkcionira, pozabavi njegovim slučajem.

Izrazio je uvjerenje da će Povjerenstvo utvrditi da njegovi postupci nisu bili nečasni.

"Nema nikoga od vas kome ja ne mogu pogledati u oči, nikoga tko bi mi mogao reći da sam se nečasno obogatio", poručio je Žužul zastupnicima, naglašavajući da "ako ćemo sudove donositi na temelju dojmova, umjesto na temelju činjenica, to onda nije demokracija".

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je, u ime predlagatelja, istaknula kako Žužul Saboru nije pojasnio zbog čega je u javnosti nekoliko puta iznosio neistine, a zatim mijenjao vlastite iskaze.

"Činjenica da su se vladajući više bavili prijašnjim slučajevima nego onim što je navedeno u prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja, što potvrđuje da nemaju argumenata kojima bi branili ministra", ocijenila je Pusić.

Sabor će sjednicu nastaviti u petak u 10,30 sati.

Pročitajte više